PÉTÁV: nem emelkedik a távhő ára

Bár a gázpiaci előrejelzések nem kecsegtetnek túl sok jóval, a pécsi távfűtéses lakásban élőknek a téli szezon beköszöntével sem kell áremeléstől tartaniuk. Ezzel együtt a szeptember közepén induló fűtési szezon előtt is kérhetik a társasházak a meleget.

hirdetés

A hideg augusztus végi és szeptember eleji napokban sokan fogvacogva ültek távfűtéses lakásaikban, s ahogy azt Kovaliczky János, a távhőszolgáltató kereskedelmi igazgatóhelyettese elmondta, többen is érdeklődtek, mikor indul meg a fűtés otthonaikban, bár lapzártánkig nem sokan éltek a meleg szezon előtti megrendelésével. Erre ugyanakkor bármikor lehetőségük van a társasházakban élőknek, s a cég legkésőbb egy napon belül elindítja a szolgáltatást.

Arról is érdeklődtünk, vajon az ismét kiszámíthatatlan gázpiaci helyzet miatt kell-e bármilyen áremelésre számítani. Ezzel kapcsolatban az igazgatóhelyettes kijelentette: idén biztosan nem változik a távfűtés ára, még akkor sem, ha a földgáz ára emelkedik.

Mint megtudtuk, a tulajdonos önkormányzattal és erőművel folytatott közös tárgyalások eredményeképpen idén nem nőttek az árak, s jövőre sem valószínű nagyobb mértékű emelés. Mindez attól függ, hogyan alakulnak a piaci viszonyok.

Annyi azonban bizonyos, hogy a tarifák hosszabb távú alakulására hatással lesz, hogy 2011 második negyedévétől áttérnek az új, kedvezőbb árképzésre. Ezek szerint az alapdíj kizárólag inflációfüggő marad, a hődíjat pedig hatvan százalékban az infláció, negyven százalékban a gázolaj árának mozgása határozza meg. Mindez azt jelenti, hogy nem a világpiacon ingadozó gázárnak kitetten változnának a díjak, hanem a statikusabb helyzetet jelentő és kedvezőbb mértéket adó inflációs hatások szerint.