Petőfivel startolt az érettségi

Petőfi, humoros érvelés és motivációs levél írása is feladat volt a magyar középszintű érettségi első részében, a másodikban Kosztolányi Dezső-novella, József Attila és Radnóti Miklós-költemény várta a diákokat – írja az Eduline.

hirdetés

Az írásbeli első részében egy Petőfivel kapcsolatos interjú alapján tíz kérdést kaptak a diákok, majd az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül kellett választani egyet, és egy 120-200 szavas fogalmazást írni Tisljár Roland: A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatban című értekezésének rövid részletéből, vagy egy motivációs levelet, melyben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kellett jelentkezni.

A második részben a diákok feladata egy Kosztolányi Dezső-novella elemzése, vagy egy József Attila és Radnóti Miklós-költemény összehasonlítása volt.

A ma vizsgázóknak már új feladatsort kell megoldaniuk, az idei évtől ugyanis változott a középszintű magyar érettségi felépítése. Elsőként még mindig egy szövegértési tesztet kell megírni, ami némileg rövidebb, mint az előző években, de az eddigi egy óra helyett már másfél óra áll a rendelkezésre, mivel a két szövegalkotási feladat közül egyet még meg kell oldani.

A középszintű magyar érettségi második része két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmaz, a diákoknak két és fél óra alatt kell írniuk egy 400-800 szavas esszét. Választani lehet egy megadott mű elemzése, vagy két megadott mű összehasonlítása között.