Petrétei: sokkoltak az események

Petrétei Józsefnek igazságügyi és rendészeti miniszterként fogalma sem volt arról, mit kell tenni a Szabadság téri tévészékház 2006. szeptemberi ostromának óráiban. Ez derült ki a volt miniszter tanúvallomásából, amelyet a rendőri vezetők elleni büntetőper keddi tárgyalásán tett a Fővárosi Törvényszéken.

hirdetés

A Gyurcsány-kormány egykori tárcavezetője úgy fogalmazott: “sokkoltak az események”. Hozzátette: nem véletlenül ajánlotta fel másnap a lemondását.

A másfél hónapja kezdődött büntetőperben Bene László nyugalmazott rendőr altábornagyot, volt országos főkapitányt, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti főkapitányt és tucatnyi társukat a 2006. őszi fővárosi eseményekkel összefüggő mulasztásokkal vádolja az ügyészség.

Petrétei József tanúvallomása várhatóan az egész keddi tárgyalást igénybe veszi. Az elsőfokú büntetőper legalább egy évig tart majd.

A Fidesz szerint nem Petrétei Józsefet, hanem Gyurcsány Ferencet minősíti az, hogy a volt igazságügyi miniszternek saját bevallása szerint fogalma sem volt, mit kell tenni a Szabadság téri téveszékház 2006. szeptemberi ostromának óráiban.

Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Petrétei József szavai is csak annak a bizonyítékai, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya sem erkölcsileg, sem más szempontból nem volt alkalmas az ország vezetésére.

Petrétei József a rendőri vezetők elleni büntetőper keddi tárgyalásán tett tanúvallomásában beszélt arról, hogy igazságügyi és rendészeti miniszterként fogalma sem volt arról, mit kell tenni a Szabadság téri tévészékház 2006. szeptemberi ostromának óráiban. A Gyurcsány-kormány egykori tárcavezetője úgy fogalmazott: “sokkoltak az események”. Hozzátette: nem véletlenül ajánlotta fel másnap a lemondását.