Pezsgő élet lesz a Nick-udvarban + Galéria!

Rendhagyó helyszínen, az évek óta használhatatlan, ám már felújítás alatt álló Nick-udvarban beszéltek a város vezetői a Pécs jövőjét nagymértékben meghatározó fejlesztési koncepciójáról.

hirdetés

GALÉRIA. KLIKK IDE!

Az önkormányzat, a Pécs Holding és egy civil szervezet összefogásának köszönhetően már javában zajlik a meglehetősen leromlott állapotban lévő Nick-udvar belső felújítása. Az L-alakú fedett udvar korábban kisebb boltoknak, sörözőnek adott helyet, s működött virágzó fedett utcaként sokáig.

Éppen e pezsgő életet szeretnék feleleveníteni az összefogás szereplői, mondta a belső renoválást koordináló Gerillart Egyesület elnöke, Tímár Krisztián (képünkön jobbra) a várható fejlesztések bemutatásakor. A tervek szerint ugyanis elsősorban a művészeknek, a művészetek iránt érdeklődőknek szeretnének teret engedni a mintegy két hónap múlva már régi fényében pompázó udvarban, s az abból nyíló helyiségekben.

A munkálatok során új térkő burkolat kerül a földre, a passzázs falai új vakolatot és festést kapnak, valamint kijavítják a díszítőelemeket, a nyílászárókat is. A belső helyiségekben a villamos rendszert cserélik, s szintén felújítják, majd hófehérre festik a falakat, padlóburkolatot javítanak. Tímár Krisztián elmondta, szakképzett közmunkások végzik a munkát, az alapanyagokat pedig pécsi és baranyai vállalkozások felajánlásai nyomán tudták beszerezni. A kialakuló, igazi mediterrán hangulatú udvar, kiállítótér lehetőséget biztosít arra, hogy a járókelők közvetlenül érintkezzenek a belső helyiségeket használó képzőművészekkel.

Nagy Csaba alpolgármester e megújuló helyszínen jelentette be, hogy Pécs egésze is nemsokára a rendelkezésre álló értékek megőrzése, fejlesztése mellett újul meg. A város ugyanis nemsokára közbeszerzési eljárást ír ki egy körülbelül harmincmillió forintba kerülő fejlesztési koncepció kidolgozására.

Mint emlékeztetett rá, a korábbi, 1996-ban írott anyag mára elavult, elkészültekor szó sem volt az unió nyújtotta lehetőségekről, s nem felel meg a kor igényeinek. Ezért a pécsiek bevonásával egy olyan új anyagot készíttetnek, amely középtávra, évtizedekre is meghatározza a város jövőjét.

Kővári János természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottsági elnök a sajtótájékoztatón azt mondta, a jövő Pécse fenntartható város kell, hogy legyen. A megyeszékhelynek szerinte tervezetten, a társadalom, a gazdaság és az ökológia fenntarthatóságának biztosítása mellett kell épülnie, s valódi szükségletekre kell reagálni a jövőben.

Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint a 2013 őszére elkészülő koncepció alkalmas lesz arra, hogy Pécs rendelkezésre álló erőforrásait használja fel önmaga fejlesztésére. Éppen ezért a dokumentum elkészülésének folyamatában bekapcsolódhatnak a pécsiek, a helyi vállalkozók, intézmények, egyetemi karok.