Piros az egész ország

A tartós hőség miatt szerdára már az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta a szolgálat, hogy szerdától a napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 Celsius-fok között valószínű, néhol északkeleten lehet ennél hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul.

Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy a napon 17 perc alatt is le lehet égni.

Az OMSZ kedden azt írta: péntekig “tikkasztó hőségre” kell készülni. A jelenlegi számítások szerint pénteken estefelé érkezik a hidegfront. A hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza.

Frissítve (10:22)

Városházi tájékoztatás III. fokú hőségriadóról:

“Tájékoztatom Önöket, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, az Országos Tiszti Főorvos meghosszabbította és III. fokozatúra emelte a hőségriadó fokozatát 2013 augusztus 08-án 24ºº óráig, Magyarország egész területére.

Kérem tájékoztassa a lakosságot a riasztás elrendelésének tényéről. Ha lehetőségei engedik, akkor kérem az alábbi – a hőség riasztás alatt javasolt magatartási formákról, tanácsokról – is adjon tájékoztatást.

Hőség elleni védekezéssel kapcsolatosan fontos tanácsok, javaslatok a lakosság részére:

Hűtse lakását, nappal az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítő függönyt, sötétedés után szellőztessen!

A nagy melegben 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban tartózkodjanak, kerüljék a tűző napsütést!
Ha szükséges hűtse szervezetét, használjon vizes borogatást, zuhanyozzon langyos vízben!

Fordítsanak figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel pótolják az izzadással elveszített folyadékot! Az ajánlott mennyiség 2,5-3 liter/nap!

Ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal folyadékot, és keresse fel városszerte az ivó-kutakat!
Viseljenek világos, jól szellőző, bővebb ruházatot!

Fordítsanak különös figyelmet, a különösen veszélyeztetett személyekre, gyermekek, idősek, kismamák, túlsúllyal küzdők, szív és keringési betegségekben szenvedők!

11 és 15 óra közti időszakban kerüljék a fizikai munka végzését, sportolást a szabadban.

Szalontai Csongor
közbiztonsági referens”