PK Zrt.: jöhetnek a bérelt buszok

Csütörtök óta ismét a város irányítja a Pécsi Közlekedési Zrt.-t. Bata László vezérigazgató szerint akár már ebben a hónapban normalizálódhat a közlekedés helyzete, s négy-öt éves buszok érkezhetnek a városba.

hirdetés

A PécsMa.hu-n többször is foglalkoztunk azokkal a problémákkal, amelyekkel nap mint nap találkozhattak az utasok az elmúlt néhány hónapban: a városi tömegközlekedést igénybe vevő pécsiek a reggeli órákban kimaradozó járatokra, a koszos járművekre, késő buszokra panaszkodtak. A PK Zrt. korábbi vezetése is részben elismerte a problémák meglétét, ám érdemi előrelépést nem tett a bajok orvoslására.

Bata László, a PK Zrt. frissen kinevezett vezérigazgatója közölte: a takarítási feladatokat ellátó céggel hamarosan lejár a szerződés, így e tevékenységet megpályáztatják, s az eddigieknél sokkal szigorúbban ellenőrzik a munkát, keményebb feltételeket is szabnak majd.

Mint mondta, rendkívüli módon elöregedett a társaság buszparkja, vannak olyan gépek is, amelyek javíttatása rengeteg pénzt emészt fel, harminc-negyven busz azonnali cseréjére van szükség.

A városvezetés az ügyben folytat tárgyalásokat, hogy első lépcsőben új, vagy jó állapotú használt buszokat béreljenek a helyzet gyors megoldására, a későbbiekben pedig új járművek beszerzésére kerüljön sor. A szándékok szerint már áprilisban ezek – a Nyugat-Európából vagy itthonról – bérelt buszok futnának a város útjain.

A vezérigazgató kiemelte: a dolgozókat nem érinti semmilyen formában a váltás a cégnél, ugyanakkor az elképzelhető – amennyiben a társaság átvilágítása után ezt a pénzügyi helyzet lehetővé teszi -, hogy több jegyellenőrt fognak foglalkoztatni. Kérdésünkre válaszolva elmondta is, hogy noha 2008 óta nem volt jegy- és bérletár-emelés, ám véleménye szerint ez ma nem időszerű kérdés, így ilyesmivel nem számolnak.