Plani: 50 ezer látogató

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma a mai napon fogadta az 50.000. látogatóját. Bazsó András, a Ciszterci Nevelési Központ 5B osztályos diákja az osztályával érkezett az előadásra, a 11 éves tanulót Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője köszöntötte az ünnepi alkalomból.

hirdetés

„Nagyon örülök a szerencsémnek, még soha nem nyertem semmit” – mondta el Bazsó András, miután átvette az 50.000 látogatónak szóló emlékoklevelet. „Az előadás nagyon izgalmas volt, megtaláltam a saját csillagképemet, és szerintem hamarosan visszatérek a családommal is.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szerencsés kisfiú és osztálytársai az emlékoklevél mellett ajándékcsomagot és egy tortát kaptak a ZsÖK NKft.-től. A 2012-es megnyitása óta a csoportok és egyéni látogatók között is töretlen népszerűségnek örvendő Planetáriumban Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével emelkedik ki társai közül nemcsak a pécsi, hanem a hazai csillagrajongók legnagyobb örömére. A nyolc méteres kupolával fedett, negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény hasznos és érdekes időtöltést kínál valamennyi korosztály számára. A planetárium elsődleges célja a csillagászati-űrkutatási-, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés, de emellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is.

kutatok_ejszakaja

Mintegy 79 program várja a látogatókat szeptember 26-án a Kutatók Éjszakáján a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az izgalmas és érdekfeszítő programok mellett külön előadással készülnek a Negyedben rendszeresen megtartott látványos fizikai kísérletek, a Varázsóra előadói is.

A Kutatók Éjszakája az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye. A rendezvény országszerte 33 városban és 101 intézményben, illetve 32 európai országban zajlik párhuzamosan.