Platánfametszés forgalomkorlátozással

A Pécs Holding Zrt. közleménye:

hirdetés

“Magyarországra az 1820-as években hozták be a platánfákat külföldről. Elterjedését nagyban segítette az akkor divatos ún. angol tájkép kert stílusban épülő főúri kastélykertek épülése -szerte az ország területén. Ezek közül is kiemelkedik a Budapesttől 50 km-re lévő alcsúti park, mostanra arborétum.

A platán a kertek után a városokban is elterjedt és kedvelt közterületre ültetethető fajjá vált. Az országban, így Pécsen is a juharlevelű platán (Platanus x acerifolia) a jellemző alfaj, amelyből számos karakteres fasort tartunk számon a városban.

A platánok nagy, 30-35 méter magsara is megnövő, természetes formájuk szerint terebélyes habitusú fák. Sajnos, a koros egyedek sok esetben kinövik a városban számukra rendelkezésre álló teret, ez vezetett a Szabadság utca fasorának metszéséhez is. Az alsó koronaszint a nagyobb gépjárművek közlekedését akadályozza, a fenti koronarészek pedig hozzáérnek épületek falához, árnyékolják a közvilágítást szolgáló lámpatesteket. Emellett a koronák tömöttek, sok helyen láthatóan száraz, rendellenesen növő ágakkal.

A metszési munkákat a Pécs Holding Zrt. a fasor karakteres városképi megjelenését, zöldfelületi és ökológiai értékét figyelembe véve végezteti el a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft.-vel. A metszési munkákra 2010. november. 4 és november 7 között kerül sor szigorú forgalomkorlátozási intézkedések mellett, kosaras emelőautó segítségével. A munkák során a fasor teljes állományát kezelik, ami mintegy 76 egyedet érint.

A csütörtöki és pénteki napon a Szabadság utca Nagy Lajos Király út és Mártírok útja közötti szakaszának középső részén, szombati napon a Zsolnay körforgalom és a Nagy Lajos Király út közötti részén, vasárnap pedig a Szabadság utca Nagy Lajos Király út kereszteződésében, ill. a Szabadság utca, Mártírok útja kereszteződésben, valamint az Indóház tér bejáratánál kerül sor a metszési munkákra.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a fentebbi időszakban fokozott óvatossággal és türelemmel közlekedjék a Nagy Lajos Király útján, a Szabadság utcában és a Mártírok útján!

Megértésüket köszönjük!

HR és kommunikációs iroda”