Plüssmedvékkel is gyógyítanak Pécsett

Horváth Annamária a Ferencesek utcájában, a Brummogdában naponta fogad stresszes pécsi gyerekeket és felnőtteket

Egyre több külföldi keresi fel azt a belvárosi helyet, ahová varrni járnak gyerekek és felnőttek egyaránt. Az úgynevezett Brummogdában megfordult már hároméves gyerek és 84 éves néni is. Mindenki a macivarrásban leli meg az örömöt.

hirdetés

Bár a macik nem beszélnek, az őket varrók annál többet. Ez a hely azért jött létre, hogy macik készítése közben kibeszélhessék magukból a betérők, hogy mi bántja őket. Aztán mire elkészül a játék, gyakran megtalálják a megoldást is.

Annamari harminc éve foglalkozik gyermekekkel
Annamari harminc éve foglalkozik gyermekekkel

– Harminc évvel ezelőtt találkoztam az integratív babaterápiával, de ott főként ember alakú dolgokat készítettek, varrtak azok, akiknek valamilyen félelmük, szorongásuk volt. Aztán a hozzám járó gyerekek kérték, hogy legyen inkább maci. Ennek már kilenc éve – meséli Horváth Annamari művészetterapeuta.

A kör pedig egyre bővül: építészek, külföldiek és egyetemisták is betérnek varrni. Érkeznek Angliából, Svédországból, de még Luxemburgból is gyerekek, szüleikkel együtt. Ilyenkor angolul megy a társalgás.

– Legtöbbször vidám mackók születnek, de előfordul, hogy szomorú maci készül, attól függően, hogy kinek milyen kedve van, mit varr a macijába – teszi hozzá Annamari.

Brummogda, Horváth Annamária
Már mellényeket is lehet varrni

A Ferencesek utcai Brummogdában több mint kétezer maci között próbálják feloldani a szorongásokat, konfliktusokat.

Volt olyan kisgyerek, aki belevarrta a maciba a „sötétségtől való félelmét”, majd amikor elkészült a plüssállat, már nem volt gond az alvással.