PNSZ-igazgató: maradt a holtverseny

Bár úgy tűnt, valamelyest oszlik a köd a mai kulturális bizottság ülésén azzal kapcsolatban, hogy ki is vezetheti februártól a Pécsi Nemzeti Színházat (PNSZ), a képviselők nem tudtak dönteni Balikó Tamás és Márton András között. Azt ugyanakkor egyértelműsítették, hogy a Pécsi Kulturális Központ vezetőjének Laknerné Brückler Andrea jobb választás, mint Orcsik Ferenc.

hirdetés

(Fotó: Sándor Judit/poszt.hu)

„Nem tudom mire vélni ezt a döntést, hiszen a képviselők szavazataiból az derül ki, hogy egyik jelölt mellett sem állnak ki teljes mellszélességgel” – jelentette ki Simon István, a PNSZ ügyvezető igazgatója a bizottság mai döntését követően. A tagok a korábban a színházművészeti hozzáértőkből álló szakmai bizottság döntését tiszteletben tartva Balikó Tamás vagy Márton András támogatása mellett dönthettek volna.

Mint azt Révész Mária elnök, s Gonda Tibor, a testület MSZP-s tagja mondta, akármelyik jelölt kerül ki győztesen a párharcból, Márton és Balikó pályázatát jónak tartják.

A szavazáson mind Balikó Tamás, mind Márton András egy igen és négy tartózkodó szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben a csütörtöki közgyűlésre van bízva, melyik jelöltnek szavaz bizalmat. Még az is megeshet, hogy a szakmai bizottság által kirostált másik négy pályázó közül választ a testület, hiszen minderre a jogszabály engedélyt ad. A posztra Balikóék mellett ugyanis Béres Attila rendező, Dörner György színművész, Rázga Miklós színművész és Rusznyák Gábor rendező pályázott még. Ebben az esetben ugyanakkor a közgyűlés nem venné figyelembe a javarészt szakemberekből álló kilenctagú bizottság Mártonra és Balikóra vonatkozó javaslatát.

Egyértelmű volt ugyanakkor a kulturális bizottság egy másik fontos, személyekről szóló döntése. A Pécsi Kulturális Központ (PKK) vezetői posztjára beadott két pályázat közül Laknerné Brückler Andrea munkáját öt igennel, míg Orcsik Ferencét egy igen és négy tartózkodás szavazattal „díjazták”. Mindez azt jelenti, hogy a PKK-t nagy valószínűséggel a jelenlegi igazgató vezetheti; ehhez is a közgyűlés ámenjére van szükség.