Polgári védelem: 900-an tettek esküt+VIDEÓ!

Polgári védelmi eskütételi ünnepségek színesítették Baranya megyében a szombat délelőttöt. Öt városban, Pécsett, Komlón, Mohácson, Szigetváron és Siklóson) közel 900 polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgár és a Mecsek Mentőcsoport 50 tagja tett esküt az ország természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésében való közreműködésre.

hirdetés

A központi ünnepség Széchenyi téri nyitóbeszédét Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója tartotta, aki hangsúlyozta a megelőzés, a reagáló képesség és a polgári védelem fontos szerepét a katasztrófavédelem rendszerében. Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke beszédében az új katasztrófavédelmi szervezet tevékenységéhez fűződő pozitív változásokat emelte ki.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere egy jól működő, a biztonságot éreztető katasztrófavédelem szükségességét hangsúlyozta, illetve büszkének érezte magát, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvénynek adhatott otthont Pécs városa.

Az ünnepi beszédek végeztével esküt tett 300 önkéntes állampolgár és a Mecsek Mentőcsoport tagszervezeteinek tagjai, amit az Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a „Hazám, hazám” kezdetű ária zenekari feldolgozásával tette emlékezetesebbé a központi zenekar.

Bakondi György Magyarország címerével, a katasztrófavédelem emblémájával és jelmondatával ékesített csapatzászlót adományozott Baranya megye területi polgári védelmi szervezetének, a Mecsek Mentőcsoportnak. A csapatzászlót Bodor Csaba a mentőszervezet vezetője vette át.

A főigazgatóság, a megyei közigazgatósági szervek, a római katolikus és a református egyházak képviselői szalagot helyeztek el az új csapatzászlóra. Az egyházak nevében Garadnay Balázs általános püspöki helynök és Peterdi Dániel református esperes megáldotta a zászlót.

A főigazgató Magyarország biztonsága érdekében végzett kiemelkedő polgári védelmi szolgálata ellátásáért elismerő oklevelet adott át:

Szabó Kingának (a Mecsek Mentőcsoportban vállalt önkéntes tevékenységéért)
Tóth Tibornak (a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a polgári védelmi feladatokat támogató munkájának elismeréséért)
Szalontai Csongornak (Pécsi önkormányzat közbiztonsági referense)
Eiter Zoltánnak (a Mecsek Mentőcsoportban vállalt önkéntes tevékenységéért)
Magay Miklósnak (Pécsi önkormányzat referatúra vezető, a pécsi kárhelyszíneken végzett önfeláldozó tevékenységéért)
Pozsár Sándornak (bányavezető, a Mecsek Mentőcsoportban és Nemzeti Minősítésében vállalt tevékenységéért)
Lajosné Pólya Krisztina (Majs község polgármestere, 2010-2011 évi rendkívüli csapadékos időjárása során végzett kiemelkedő irányítói tevékenységéért)

Az altábornagy átadta továbbá a Mecsek és a Somogy Mentőcsoportnak a nemzeti minősítést igazoló oklevelet. A két mentőszervezet a május közepén megrendezett nemzeti minősítő gyakorlat sikeres teljesítésével szerezte meg az elismerést.