Polgárőrök a vonatokon

Három polgárőr egyesülettel kötött együttműködési megállapodást a MÁV-Start Zrt. szerdán, ennek értelmében a vonatokon és az állomásokon polgárőrök ügyelnek majd az utasok, a személyzet és a járművek biztonságára.

hirdetés

A vasúttársaság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fővárosi Vasúti Polgárőr Egyesület, az Első Pécsi Vasutas Polgárőr Egyesület és a Celldömölki Vasutas Polgárőr Egyesület tagjai fognak társadalmi megbízatásként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül szolgálatot teljesíteni az állomásokon és a vonatokon. Hozzáfűzték: az egyesületek tagjai többségében vasutasok, így otthonosan mozognak az állomások területén és a szerelvényeken.

A 120-130 polgárőr feladata az lesz, hogy mind az úton lévő vonatokon, mind a vasútállomásokon ügyeljenek a közrendre és a közbiztonságra, valamint hogy akadályozzák meg az álló járművek megrongálását. A közleményben azt írták: eddig azért nem születhetett ilyen megállapodás, mert az erre vonatkozó törvény nemrég történt módosítása előtt a polgárőr egyesületek tevékenységüket csak a székhelyük szerinti településen végezhették.

A vasúttársaság tervei szerint más egyesületeket is bevonnak majd a programba.