Politikai maffiáról beszél a lemondott Botka

Totális a káosz az MSZP-n belül, miután Botka László lemondott a miniszterelnök-jelölti posztjáról. Belső ellenzéke lehet az immár inkább fővárosi karrierjét egyengető, pécsi Tóth Bertalan is – ennek egyik kézzel fogható jele volt az, hogy Botka nyáron Tóth által a plakáttörvényhez írt módosítóját áthúzta, Tóth pedig állítólag mást akart látni Botka helyett is. A szegedi polgármester szerint mindenesetre az ellenzéket behálózta a “politikai maffia”.

hirdetés

A politikai maffia

Botka László azzal indokolta lemondását, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek, s hogy a “politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a “Fidesz aljasságát” is. Az LMP és a DK is kijelentette a héten, hogy külön listát állít, Botka “történelmi bűnnek tartja a demokratikus pártok viselkedését”, mert nem sikerült közös megoldást találni a Fidesz leváltására. Szerinte ugyanakkor a “választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is”.

Szanyi szerint összecsinálta magát

A Botka-féle lemondás után komoly, már nem csak felszín alatti, hanem nyílt repedések keletkeztek az MSZP-n belül, Botkával együtt rögtön lemondott Újhelyi István MSZP-alelnök, amire Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő azzal reagált, hogy árulás, amit a két “szegedisrác” művelt, és Botkáról azt mondta, “szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összesz..ja magát, és harc helyett hazaköpköd”.

Néhány napja tálalt ki Lattmann Tamás az ATV-ben arról, hogy miniszterelnök-jelöltséget ajánlva számára Molnár Gyula pártelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, Hiller István választmányi elnök és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő kereste meg, azonban jött Botka. Mindenesetre nem véletlen az sem, hogy most, Botka lemondása után egy olyan tárgyalódelegációt állít fel az MSZP, aminek Molnár Zsolton kívül ugyanezek a politikusok a tagjai.

Botka kontra Tóth-Puch tengely

Emlékezetes, hogy nyáron a plakáttörvény megszavazása előtt Tóth Bertalan ugyan bejelentette, hogy az MSZP javaslatcsomagot állított össze a törvényhez, ám Botka ezt keresztülhúzta, mondván, nem hajlandó a Fidesszel együttműködni. Bár Puch László, az MSZP egykori pénztárnoka már nincs a szocialista párt frontvonalában, sokak szerint máig mozgatja a szálakat a háttérben az MSZP-n belül, Puch ráadásul kifejezetten szoros kapcsolatot ápol Tóth Bertalannal is, akinek politikai pályáját egyengette.

Keresztes szerint vergődnek

Bár próbáltuk az MSZP-s Tóth Bertalant is elérni, telefonhívásunkra nem reagált, ahogyan Gulyás Emil városházi képviselő sem, Kunszt Márta, a DK erős embere pedig nem volt elérhető. A pécsi LMP-s Keresztes László Lóránt viszont azt mondta, hogy szerinte vergődés, amit az MSZP művel, és senki nem sajnálná azt, ha a hiteltelenné vált párttól megszabadulna az ország. Mint mondta, az LMP akkor sem hajlandó együttműködni azokkal a politikai erőkkel, amelyek korábban hatalmon voltak. Az LMP csak az Új Kezdettel hajlandó együttműködni.

Mélyponton az MSZP

Botka lemondását egyébként egyszerűen azzal is lehet magyarázni, hogy eleve bukott helyzetből indult, sőt, a Medián által készített és a baloldali Hvg.hu-n közölt felmérés szerint “az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot”.

  • András Szekeres

    e finita la cimmedia