Pörögnek a jegyautomaták

Több mint 600 ezren váltottak vasúti jegyet országszerte az új, érintőképernyős jegyértékesítő automatákból az elmúlt egy évben – tájékoztatta a MÁV-Start Zrt. az MTI-t.

hirdetés

A cég közleményében emlékeztet arra, hogy az első automatákat tavaly nyáron helyezte üzembe, és számukat folymatosan bővíti. Legutóbb júliusban helyezett el újakat, a Keleti pályaudvaron a főcsarnokban három, a Déli pályaudvaron négy automatát, a jegyvásárlási lehetőségek bővítése, valamint a sorban állás csökkentése érdekében. Ezzel már országszerte 56 automata áll az utazók rendelkezésére.

A berendezésekkel gyorsan, kényelmesen lehet bármilyen menetjegyet, bérletet, valamint InterCity (IC) pót- és helyjegyet váltani, továbbá az interneten rendelt vasúti jegyeket is kinyomtathatják az utasok – áll a vasúttársaság közleményében.

Az új automatáknál készpénzzel, bankkártyával és PayPass kártyával is ki lehet fizetni a jegyeket, a nap huszonnégy órájában.

Az automaták utastájékoztatásra is alkalmasak: az állomás – vonatinfó rendszerből nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistája, útvonaltervezés, valamint a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírása is leolvasható a kijelzőről.

A MÁV tájékoztatása szerint a legnagyobb forgalmuk jelenleg a Kelenföldi pályaudvari jegyautomatáknak van, a 6 automatából naponta átlagosan 800-an váltanak jegyet. A Nyugati pályaudvarra és a Kőbánya-Kispest állomásra kihelyezett készülékekből pedig naponta 400-an illetve 300-an vásárolnak.

A MÁV az elmúlt egy év során a Budapest-Cegléd-Szolnok és a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonal állomásain, illetve megállóhelyein helyezett ki jegyértékesítő automatákat. A jövőben Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken, az IC-vonatok megállási helyein és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon tervezi további automaták beüzemelését a MÁV-Start Zrt.