Postán jön a drog

Tavalyhoz képest idén több esetben és nagyobb mennyiségben találtak kábítószert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei.

hirdetés

Az idei első félévben összesen 89 esetben találtak a NAV pénzügyőrei kábítószergyanús anyagot, amelyből 60 esetben „kábítószer birtoklása”, 26 esetben „új pszichoaktív anyaggal való visszaélés”, három esetben pedig „kábítószer készítésének elősegítése” bűncselekmény miatt tettek feljelentést.

A 89 felderítésben a vámosok összesen több mint két és fél mázsa drogot és 171 drognak minősülő egyéb anyagot (tabletta, kapszula, növényi rész stb.) találtak. Ez az előző évhez viszonyítva esetszámban és mennyiségben is növekedést mutat. A felderítések többsége a postaforgalomban (56 eset), valamint a szerb határszakaszon történt (15 eset).

Míg postaforgalomban a Lengyelországból érkező tisztítószerként csomagolt új pszichoaktív anyagnak minősülő Gamma-Butyrolactone(GBL) és a Hollandiából érkező pszilocibin gomba, illetve gombaspórával beoltott táptalaj volt a sláger, addig a déli határvidéken továbbra is a Szerbiából érkező marihuána és heroin volt a jellemző.

Összességében a felderített drog 47%-a kannabisz származék, 17,6%-a heroin, míg 6,4%-a morfinszármazék volt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a kábítószergyanús szállítmányok kiszűrésére.