POSzT: az idei a legjobb

Az utóbbi évek legjobb fesztiváljának tartja az idei, 14. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) Stenczer Béla ügyvezető igazgatója. Mint az MTI-nek elmondta, eddig több mint 10 ezren váltottak jegyet a csütörtök óta zajló programokra, a belépők 95 százaléka már gazdára talált.

hirdetés

Stenczer Béla az MTI-nek kedden úgy fogalmazott, hogy minden szempontból az utóbbi évek legjobb fesztiválja az idei POSZT. “Az időjárás velünk van” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Pécs belvárosában ezrek hömpölyögnek az utcán délutántól késő estig, a hangulat fantasztikus.

Kiemelte, hogy a látogatókat gazdag kínálat várja. A tíznapos fesztivál versenyprogramján 13 előadás szerepel, az off-programok 35 helyszínen 187 eseményt kínálnak. Minden idősávban talál a fesztivál vendége valamit, ami érdekelheti: kiállítást, szakmai programot, felolvasószínházat, koncertet, esténként a versenyelőadások mellett 8-10 különböző program közül válogathat a közönség.

A programokról szólva elmondta, hogy a Kodály Központban tartott három koncert telt házzal ment, a közönség szerette – az off-programban is szereplő – klasszikus előadásokat és a fesztiválon megjelenő kiemelkedő színészegyéniségeket. Az egyetemi programok, vizsgaelőadások is zsúfolt házakkal zajlanak – tette hozzá.

Van néhány kevésbé látogatott esemény is, ám ezeknek a kisebb, a régióban kevésbé ismert színházaknak a megjelenése is fontos – vélekedett Stenczer Béla, hangsúlyozva, hogy a POSZT gyűjtőfesztivál, ahol minden színházi terület, köztük az alternatívok, a gyerekszínházak, a bábosok, a nemzetiségi, a kísérletező, a konzervatívabb színházak is megjelennek, céljuk, hogy mindenki kapjon teret.

A kiállítások közül kiemelte a Széchenyi téri plakátkiállítást, amelyen 94 társulatnak az előző évad bemutatóihoz készült mintegy négyszáz plakátja látható. Mint mondta, a kiállítás megjeleníti a POSZT filozófiáját is, hogy legyen mindenki részese a fesztiválnak.

Hozzáfűzte, hogy az idén a cirkuszművészet is erőteljesen megjelenik a POSZT-on. A 60 éves Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) kiemelt partnerként vesz részt a rendezvényen, és az eseményt záró gálaműsorban is újcirkuszi produkciókkal találkozhat a közönség.

A színes programkínálatból kiemelte a Villányi borvidéken, Palkonyán épült pinceszínházban látható előadást: a szombati zárónapon, a gála előtt Csákányi Eszter zenés estje várja a látogatókat.

A fesztivál költségvetéséről az ügyvezető elmondta: a POSZT indulásának napján jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján, hogy – a város 65 millió forintos támogatása és a miniszteri keretből megítélt 10 millió forint mellé – a pályázott 50 millió forint helyett 40 millió forintos NKA-támogatást kap a POSZT. Felidézte, hogy bár a pályázatukat korábban már kétszer jóváhagyták – utoljára május 6-án a kuratórium -, május végén a miniszter visszaadta megfontolásra. Így most fontos lenne számukra, hogy szponzorokat találjanak – tette hozzá Stenczer Béla.