POSZTolás: nem kell a flanc!

A férfiaknál öltöny és nyakkendő, a nőknél kisestélyi vagy legalábbis egy szép ruha került elő a szekrényből, amikor színházba mentek. Na igen, régen divat volt kiöltözni, mára viszont más képet fest egy közönség. Sőt, jön a POSZT. Azzal pedig majdnem minden flancolás háttérbe szorul. Ez jó, vagy nem? Mégis, hogyan illik megjelenni a POSZT-on?

hirdetés

Nem ritka, hogy olyan ruhába jönnek el színházba a nézők, mintha csak leugrottak volna a boltba – kezdi Spilák Klára, aki 15 éve dolgozik a Pécsi Országos Színházi Találkozón és kíséri figyelemmel mind a színészeket és a nézőket egyaránt. Szóval ez a hétköznapi ruha számunka, színészeknek nem probléma. Nem alacsonyít le minket és nem feltételez semmit. Sőt, örülnénk, ha olyan természetességgel járnának színházba az emberek, mint amilyen természetességgel járnak el boltba – nevet Klári.

SpilakKlari

Spilák Klári lányával – egyszerűen nagyszerűek! (Forrás: Facebook)

A POSZT pedig teljesen más téma, hiszen a nevében is benne van, hogy ez egy találkozó. Találkozója a színházi szakmának és találkozója a színháznak és a közönségnek egyaránt. Tehát itt nem ritka, hogy azok a színészek, akik eljátszották a szerepüket és végre lazíthatnak, műanyag papucsot húznak és úgy slattyognak be egy-egy barátjuk előadására – mondja Klári. Ez persze meghatározza a hangulatot is. Hiszen egy jó hangulatú előadáson a nézők sem feszengve ülnek, hanem nevetnek a poénokon és szinte ők is részesei a darabnak. Ennek pedig nincs köze az öltözékhez.

poszt

POSZT – már nem divat a maskara

Idén a 16. POSZT kerül megrendezésre, azaz 15 év alatt sok minden változott – mondja Klári. A kultúrához való hozzáállás és a színházhoz való hozzáállás is, ami egyáltalán nem baj. Régen egy esemény, egy ünnep volt elmenni színházba, így “ünneplőset” is húztak a nézők. Mostanra már – főleg a fővárosban – nem öltöznek túl az emberek. Vidéken, Pécsen is azért még valamelyest megmaradt ez a hagyomány, ez a fajta tisztelet. Főleg, ha egy Vígszínház vagy Katona József Színház előadása érkezik a megyeszékhelyre. Mi színészek viszont egy-egy előadás alatt nem nézzük, ki miben van, de azért azt érezzük, ha a néző felszabadult és a darabbal együtt él. Vagy pedig túlságosan is tisztelik a közeget és nem is mernek nevetni.

Persze a POSZT ideje alatt is vannak olyan előadások, programok, amik azért elvárják az oda illő megjelenést. A Kodály Központba például nem árt zárt cipőt húzni és a rövid nadrág helyet, a hosszút előkeresni. Mivel POSZT ide vagy oda, az mégiscsak egy koncertközpont, ami ugye megint egy más műfaj, mint a színház.