Privát nacionalizmus a negyedben

Prága és Kassa után május 8-tól Pécs a Privát nacionalizmus Projekt nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás- és programsorozat következő állomása. A kiállítás június 15-ig tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában, illetve a pécsi Hattyúház Galériában.

hirdetés

A projekt alapötletét Varga Rita, a pécsi székhelyű Közelítés Művészeti Egyesület vezetője és a Privát nacionalizmus kezdeményezője 2012-ben fogalmazta meg. A Privát nacionalizmus célja, hogy a képzőművészet eszközével a lokális sajátosságok figyelembevételével vizsgálja azon társadalmi problémákat, amelyek az egymás mellett élő nemzetek és etnikumok nacionalizmusát meghatározzák a kelet- és közép-európai régió országaiban. Varga Rita kurátor és képzőművész szerint, ahogyan ezek a kortárs művek ráirányítják a figyelmet az egyes társadalmi és kulturális jelenségekre, az nagyban eltér a tömegmédiumok által tematizált tartalmaktól. A kiállításokkal pedig olyan terek jönnek létre, ahol a kritikai hangvétel és a befogadói reakciók találkozhatnak. Épp ezért a projekt olyan érveket és látásmódokat sorakoztat fel, amelyek az egymás mellett élő kultúrák szimbiózisát, a társadalmi problémák, kulturális konfliktusok megoldásait preferálják.

A Privát nacionalizmus kiállítás sorozat öt országban és hét városban kerül bemutatásra: Prága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó, Berlin és végül Debrecen művészeti intézményei rendeznek a projekt keretében kiállítást. A program a Közelítés Művészeti Egyesület szervezésében, egy tizenkét fős nemzetközi kurátori testület szakmai irányításával, hazai intézményekkel (MODEM, Debrecen) és nemzetközi galériákkal (Galerija Gregor Podnar, Berlin és Galerie Georg Kargl, Bécs) együttműködésben valósul meg.

Pécsett tizennyolc országból, közel hatvan nemzetközi kortárs képzőművész munkája látható, és a kurátori koncepció annyiban tér el a korábbi kiállításoktól, hogy a déli régiók felé irányuló kitekintést mutat. Pécs, a Balkán kapujaként kelet-nyugati nyitást kezdeményez a kiállításon megtekinthető munkákkal. A pécsi szelekció újvidéki, koszovói, olasz, izraeli és palesztin művészeket is bemutat, továbbá történeti áttekintést ad a posztszovjet- és az ex-jugoszláv országok képzőművészeinek munkáiból. Például Kristina Norman, Martin Piaček, Şafak Çatalbaş vagy Nikita Kadan, munkáikkal az észt, szlovák, török és ukrán történelmi problémákra vagy éppen aktualitásokra reflektálnak. A magyar résztvevők – Nemes Csaba, KissPál Szabolcs, Oláh Mara, Borsos Lőrinc – szintén a nemzeti identitásra és az ahhoz kapcsolódó társadalmi kérdésekkel foglalkoznak munkáikban. A kiállítások mellett olyan tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket szervez az egyesület, amelyek segítségével a látogatók a nacionalizmus kritikai olvasatával ismerkedhetnek.

A pécsi kiállítás kurátorai: Varga Rita és Pacsika Márton.

Fotó: internet