Privát nacionalizmus és képzőművészet

A Privát Nacionalizmus című nemzetközi kortárs kiállítás Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz látható 2014. május 8-tól június 15-ig, közel hatvan meghívott kortárs nemzetközi művész részvételével, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és ingyenes interaktív tárlatvezetésekkel – adta közre a Közelítés Művészeti Egyesület

hirdetés

Kiállítás megnyitóját május 8-án 18.00-kor tartják a Zsolnay Kulturális Negyedben a Pécsi Galéria termében. Az ünnepélyes megnyitón kortárstánc és performanszok, slam poetry , utána pécsi DJ-k műsora.

Privát Nacionalizmus nemzetközi kortárs kiállítás és programsorozat közép-európai perspektívából közelít a nacionalizmus problémájához. Egy-egy nemzeti attitűd felvillantásával a kortárs képzőművészet szemszögéből górcső alá veszi azokat a társadalmi problémákat, amelyek megtalálhatóak a nacionalista diskurzusokban. A projekt célja, hogy olyan konfliktusok (mint pl. el-és bevándorlás, migráció, nemzeti identitás, szolidaritás, patriotizmus) mentén érveket és látásmódokat sorakoztasson fel, amelyek az egymás mellett élő kultúrák, nációk szimbiózisát, a társadalmi problémák, kulturális konfliktusok megoldásait preferálják. Ezeknek a hétköznapi értelemben vett megnyilatkozásoknak sajátos kritikai olvasatait kívánjuk a képzőművészet eszközeivel kialakítani.

A kiállítási programot egy nemzetközi rezidens program is keretezi, melyben négy ország húsz művésze vesz részt a fogadó hellyel rendelkező partnerszervezeteink által. (Space Galéria-Pozsony; Apartman Projekt-Istambul; Ostrale-Drezda; Közelítés-Pécs). Emellett múzeumpedagógiai és művészetterápiás programokat is szervezünk a gyerekek és érdeklődő fiatal felnőttek számra. A két éves kiállítás-sorozatot egy nemzetközi konferencia zárja, 2015 szeptemberében. A Privát Nacionalizmus az EU Culture Programme 2007–2013, a Visegrad Fund és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A pécsi kiállítás fővédnöke:Dr. Páva Zsolt.