Migránsokról értekeztek a WHO vezetőivel

A Pécsi Tudományegyetemen Európa több országából érkeztek egészségügyi szakemberek, hogy megvitassák a migránsok szociális és egészségügyi helyzetét. Az egyetem orvosi karának célja, hogy az egészségügyi világszervezet, a WHO partnerévé válva vezető szereplőként csatlakozzon a jövőbeli programokhoz, és motorja is legyen ezen kezdeményezéseknek.

hirdetés

A bevándorlók egészségügyi helyzetével való foglalkozás jelenleg gyermekcipőben jár, a téma kutatása, feltárása azonban a társadalom egészét tekintve rendkívül fontos. A becslések szerint ötvenmillió migráns él az unió határain belül; ez a szám azokat jelöli, akik első generációs bevándorlók, nincsenek gyökereik, sokszor nem is regisztrált módon élnek Európában.

Mint azt a dr. Holló Imre, a WHO Európai Központjának pénzügyi igazgatója elmondta, Pécsett e téren már nagyon sok munka folyt, ezért tartják a konferenciát Pécsett. A világszervezet most állítja össze a 2020-as stratégiáját, amelyen beül a migránsok szociális és egészségügyi problémáinak orvoslása kiemelt szerepet kap. Mint mondta, a bevándorlókkal való törődés nem nemzeti és nem uniós belügy, hiszen nem lehet helyi, lokális válaszokat adni a globalizált világban a bevándorlókat érintő kérdésekre. Véleménye szerint „asztalra kell tenni a kérdést”, hogy a döntéshozók is felismerjék: a probléma külön stratégiát igényel, s több ágazatot és régiót érintő – interszekcionális, interregionális – kérdés.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője közölte: a H1N1 járvány egyik tanulsága az volt, hogy nem kellenek hónapok egy-egy vírus elterjedésére, manapság napok is elegendőek erre. A járvány ugyanakkor azt is megmutatta, hogy milyen intézkedéseket kell hozni terjedésének feltartóztatására, így ma már egyes országok sokkal inkább felkészültek, mint egy évtizede, elég a járvány kapcsán elkészített pandémiás tervekre gondolni.

A PTE ÁOK által rendezett eseményen az EU öt országát – Ausztriát, Olaszországot, Németországot, Görögországot és a házigazda Magyarországot – képviselték a terület szakértői. Az esemény a május végén tartott Conference of Migrant and Ethnic Minority Helath of Europe konferenciához kacsolódott, a program három fő téma köré csoportosult. Így a migrációs egészségügyi szakembergárda képzésének, a migránsok vakcinával való ellátásának kérdéséről, valamint az embercsempészet egészségügyi, humanitárius és emberjogi megfontolásairól értekeztek.