PTE-szakszervezet: “Jog és biztonság kell Pécsett is!”

A Pécsi Tudományegyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének sajtónyilatkozata:

hirdetés

“Szolidaritást vállal a Pécsi Tudományegyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (PTE FDSZ) vezetése azzal a másik 15 ágazati szakszervezettel, akik félpályás forgalomlassító demonstrációt tartanak 2011. szeptember 29-én és 30-án Pécs több részén.

A testület egyetért azzal, hogy a bérből és fizetésből élők esetében a munkavállalói és nyugdíjhoz kapcsolódó jogok ezután sem csorbulhatnak.

Mivel a munka világában, az állampolgári segélyezési rendszerben, valamint a közmunkában és a közfoglalkoztatásban januártól várható változások további feszültségekhez vezetnek, ezért fontos a szociális párbeszéd fenntartása. Ebben a PTE FDSZ mindig is partner lesz, de egyben élni kíván mindazon jogaival, amelyek a munkavállalók érdekeit is védik.

Egyetértünk azzal, hogy a hazai felsőoktatás intézményi – fenntartói működtetése és támogatási rendszere alapos átalakításra szorul.

Ugyanakkor érthetetlen, hogy miközben a pénzügyi tárcának a Parlamentben a hónap utolsó napján be kell nyújtania a jövő esztendőre vonatkozó központi költségvetési tervezetet, addig a felsőoktatásról szóló törvény átalakításának részletei máig sem ismertek, azokról érdemi egyeztetés szerinti megállapodás az érintettekkel nem történt.

Egyben bejelentjük, hogy az érdekképviseleti jogorvoslat kibővítésre a Pécsi Tudományegyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ebben az esztendőben olyan jogsegély szolgálati hálózatot alakít ki, amely lehetővé teszi a képviselet hatékony és teljes körű működését.

Pécs, 2011. szeptember 28. szerda

Dr. Horváth Csaba ügyvezető elnök
Pécsi Tudományegyetem
Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete