PTE: Szülőföldem program

A PTE Egészségtudományi Kar 2016 szeptemberétől elindítja nappali munkarendű, BSc szintű ápoló képzését a szerbiai Zomborban. Ezzel új külhoni felsőoktatási campus jön létre.

hirdetés


A PTE Egészségtudományi Kara elkötelezett a magas szinten kvalifikált, modern, naprakész tudással rendelkező egészségtudományi szakemberek képzésében. Ennek ismeretében – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Tanács külhoni képzésfejlesztési koncepciójával összhangban – a szakképzett, magyarul is jól beszélő szakemberek pótlása érdekében részben helyi kezdeményezésre merült fel, hogy a kar a szerbiai Zomborban indítsa el az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló szakirányát. Sikeres akkreditációt követően az idei évben elindulhatott a felvételi eljárás.

Az elméleti képzésre Zombor városában, a közelmúltban felújított Magyar Polgári Kaszinó patinás épületében kerül sor, mely konzultációs központként működik majd. Az oktatók a PTE Egészségtudományi Kar nemzetközileg is elismert szakemberei, akik nagy gyakorlattal rendelkeznek az evidenciákon alapuló ápolástudomány, valamint egészségtudomány területén. A gyakorlati képzésekre részben helyben, többségében azonban Magyarországon, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, valamint az Egészségtudományi Kar oktatókórházaiban kerül sor, mely biztosítékot jelent arra, hogy a hallgatók elsajátíthatják a kor elvárásainak megfelelő, lehető legmodernebb ellátási protokollokat. Az ezen tudással megszerzett ápolói oklevél az Európai Közösségi Jog alapján az Európai Unióban automatikusan elfogadásra kerül, a cél azonban a szerbiai egészségügyi ellátórendszerben ellátást igénybe vevő magyar anyanyelvű polgárok részére magyar nyelven is kiválóan képzett szakemberek biztosítása.

A képzés részben a szülőföldön történő megszervezésén túl a szerb szaknyelv oktatása is a szerbiai munkavállalás lehetőségét erősíti.