Püspöki áldás a gyógyító munkára

Az alkotókra, a dolgozókra, és valamennyi volt, jelenlegi és leendő érintett betegre kért áldást Udvardy György megyéspüspök december 19-én amellett a Novalis TX típusú sugárterápiás gép mellett, amelyet 2011. május végén adtak át a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében.

hirdetés

A PTE Onkoterápiás Intézetében évente több mint tízezer beteg fordul meg, az aktívan kezelt páciensek száma pedig meghaladja a kétezret.

„Betegeink a speciális kezelésen túl lelki segítséget is igényelnének. A személyzet és pszichiáter szakemberek segítenek, de ebben nyilván a hitnek, az egyháznak is szerepe lehet.” – mondta Mangel László intézetigazgató, aki hozzátette: tervezik a többi történelmi egyházzal is a kapcsolatfelvételt, ám elsőként a Római Katolikus Egyházat, Udvardy György megyéspüspököt kérték fel egy együttműködésre. Udvardy György a gépek alkotóira, kezelőire, s a gyógyulást remélő betegekre kért áldást, majd az Onkoterápiás Intézet pácienseit is meglátogatta.

Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának igazgatója elmondta: „Az első daganatos betegek kezelését augusztusban kezdték meg, azóta a kezelt páciensek száma fokozatosan növekszik. Az első speciális, úgynevezett sztereotaxiás kezelést december elején végeztük el. Az elkövetkező hónapokban lépcsőzetesen tervezzük bevezetni az összes korszerű kezelési eljárást, és így nemcsak a régió, hanem a határmenti területek és az egész ország egyik legtöbb terápiás lehetőségét biztosító központjává válhatunk. Mindezen fejlődés, reméljük, hogy mind több daganatos beteg gyógyulását fogja eredményezni, és ehhez a reményteljes folyamathoz komoly lelki segítséget nyújthatnak az egyházak képviselői is.”

Kampós Bence, a Novalis TX berendezést gyártó szervezet képviselője elmondta: a pécsi egyetemen lévőn kívül nem tud olyan magyarországi gépről, melynek működését hasonló áldás kísérné.

Forrás: PTE