Radikális változást akar az LMP

Fontos kérdésekben népszavazást és a zárt önkormányzati ülések megszüntetését szeretné elérni az LMP – ez derült ki a párt Vasutas Művelődési Házban pénteken megrendezett fórumán. Az eseményen a Jobbik és az MSZP is képviseltette magát, míg a kormányzó pártok részéről nem jelentek meg.

hirdetés


Radikális változást akar az LMP az önkormányzatiságot illetően – hangsúlyozta a párt parlamenti képviselője, Szilágyi Péter. A részletekről szólva hozzátette: álláspontjuk szerint meg kell teremteni a kötelező népszavazás lehetőségét mindazokban a kérdésekben, amelyek döntően befolyásolhatják egy-egy település helyzetét, így például az önkormányzat törzsvagyonának értékesítéséről is meg kell kérdezni a lakosokat.

Mint mondta, a személyi kérdéseken kívül az önkormányzati közgyűlések zárt üléseit megszüntetnék, mert hosszú évek tapasztalatai szerint a nyilvánosság kizárása korrupcióra ad lehetőséget. Megtiltanák azt is, hogy valaki egyszerre parlamenti képviselő és polgármester is legyen.

A szocialisták részéről Gulyás Emil, a megyei önkormányzat MSZP frakciójának vezetője jelent meg a fórumon. Úgy fogalmazott, hogy a Fidesz törvénytervezetéhez készült helyzetelemzés nagyrészt pontos a hibák feltárását illetően, szükség is van a változásra, de maga a tervezet alapvetően hibás, s ennek a legnagyobb vesztesei a kistelepülések lesznek. Szerinte nem lesz olcsóbb és hatékonyabb a rendszer.

Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője pedig úgy vélekedett, hogy a falu, a vidék megerősítése fontos, de ezzel ellentétes a jelenlegi törekvés, s éppen a kisközösségektől veszi el az önrendelkezés jogát a járási rendszer bevezetésével.