Ráfáztak a fagyival!

Egy külföldi tulajdonú jégkrémet, fagylaltot gyártó és árusító vállalkozás áfafizetési kötelezettségét életszerűtlenül magas anyagköltség elszámolásával próbálta csökkenteni.

hirdetés

A fagylaltgyártó úgy volt veszteséges, hogy az anyagköltségen kívül semmilyen egyéb költséget – például bérleti díjat vagy rezsit – nem számolt el, még eszközeit is szívességként kapta kölcsön.
A hivatal munkatársai felfigyeltek a nem túl életszerű körülményekre és vizsgálni kezdték a társaságot. A papírok áttekintésén túl az ellenőrök a próbagyártás módszerével is éltek, és kimutatták, hogy egy adag tejalapú fagylalt gyártásához mennyi tej és cukor, illetve egy adag vízalapú fagylalt gyártásához mennyi cukor szükséges. Az anyagbeszerzések könyvelt számlái, valamint a leltárak alapján megállapítható volt, hogy összesen mennyi tejet és cukrot használt fel a cég. Az adatok összevetéséből kiderült, hogy a társaságnak közel 100 ezer adag fagyit kellett volna legyártania a felhasznált alapanyagokból. Ezzel szemben az adózó a fenti mennyiség alig több, mint 40 százalékának értékesítését könyvelte le. A bevétel-eltitkolás miatt a hivatal becsléssel állapította meg a tényleges árbevételt, amely alapján az adózó immár nyereségesnek bizonyult és jelentős adófizetési kötelezettsége is keletkezett.