Ragadozók sziluettjei védik a madárfiókákat a Cella Septichoránál

Természetvédők kérésére ragadozó madarak sziluettjei riasztják el az énekesmadarakat Pécsen azoktól az üvegtábláktól, amelyeken sok fióka a nyakát szegve pusztult el.

hirdetés

A világörökség részét képező pécsi Cella Septichoránál kialakított bemutatóhely tetőzetén balesetvédelmi okokból helyeztek el üveg térelválasztót. Az 50-60 centiméter magas felület azonban láthatatlan az építmény fölött alacsonyan átrepülő madarak számára.

Az üveglapoknak nekirepülő állatok nyakukat szegve pusztulnak el, a veszélynek főleg a fiatal, még tapasztalatlan madarak vannak kitéve. A sírkamra viszonylag nagy zöldfelületben helyezkedik el, ahol lényegesen több madár fészkel, mint a város sűrűn beépített részein, ezért az ütközések gyakorisága is nagyobb.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője elmondta az MTI-nek, hogy a probléma orvoslása érdekében levélben keresték meg a bemutatóhelyet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét: ragadozómadár-sziluettek felragasztását javasolták a felületre, amelyek elriasztják az énekesmadarakat.

A természetvédők kérésére a társaság dolgozói nemrég kiragasztották az üveglapokra a madárfigurákat. Az egyesület a jövőben folyamatosan figyelemmel kíséri a sziluettek hatását.