Rajzpályázat indul általános iskolásoknak!

Zlatko Prica horvát festő születésének 100. évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdetett általános iskolásoknak a Zlatko és Vesna Prica Alapítvány. A pályázatot Hári József önkormányzati képviselő nyitotta meg pénteken a Laterum Hotelban.

hirdetés

Az alapítvány szeretné népszerűsíteni a horvát festő művészetét, ezért is indított rajzpályázatot felső tagozatos általános iskolásoknak „Tengerről álmodtam” címmel.

Hári József a megnyitón elmondta, a jubileumi évben horvát – magyar rendezvénysorozat indul Pécsett, ennek első eseménye a Horvátországban is meghirdetett rajzpályázat.

zlatko prica, hl01

A szakmai zsűri által kijelölt, több mint 20 mű részesül tárgyjutalomban, a legjobb 5 alkotó pedig egy hétre a horvát tengerpartra, Tar városába utazhat.

A horvát festőművész ebben az isztriai városban is alkotott éveken át, és halála után alkotóházzá alakították az épületet, melyben élt. Ott minden évben rendeznek alkotó műhelyeket, ahová magyarok is utaznak, ám ebben az évben a rajzversennyel az iskolásoknak is megadnák a lehetőséget erre.

A horvátországi út nem csak a festőműhelyről, festésről szól, a diákok ismerkedhetnek, találkozhatnak a horvát nyertesekkel is – hiszen ott is meghirdették a versenyt – mondta a képviselő.

A rajzpályázatot két korcsoport számára írták ki: az 5-6., illetve a 7-8. évfolyamosoknak.

Február 19-én indul a rajzpályázat, az iskolások pályaműveit postán lehet feladni, vagy személyesen bevinni az Esze Tamás utcai horvát klubba. A pályázati műveket április 8-ig lehet beküldeni, eredményt pedig a hónap végén, 29-én hirdetnek az ANK Nevelési Központ galériájában.

Zlatko Prica (1916-2003)
A kortárs horvát képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja 100 éve született Pécsett. Noha 1922-től haláláig Zágrábban és Samoborban élt és alkotott, szülővárosához mindvégig szoros érzelmek fűzték. 2006-ban létrehozták a Zlatko & Vesna Prica Alapítványt a városban, mely segíti a fiatal horvát és magyar képzőművészeket, ápolja a horvát festőművész hagyatékát, kulturális örökségét.