Rangos nemzetközi EKF-konferencia lesz Pécsen

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa Pécs projekt után 13 évvel, 2023-ban ismét egy magyar város lehet Európa Kulturális Fővárosa, egy egyesült királyságbeli várossal közösen. A 2023-as EKF-felkészülési szakasz a 2016. május 19-20. között, a pécsi Kodály Központban megrendezendő, „Európa Kulturális Fővárosai és Magyarország 2023” című nemzetközi konferenciával veszi kezdetét.

hirdetés

A rendezvényt, amelyen 15 ország, illetve EKF-város szakemberei vesznek részt, kezdettől fogva támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Pécs Megyei Jogú Város, valamint a házigazda Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a pályáztatási folyamatban minden országban egy nemzeti hatóság – nálunk az EMMI – alakítja ki a végleges menetrendet az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben. Az EMMI a magyarországi pályázati folyamat lebonyolítása mellett szakmai segítséget is nyújt a magyar városok felkészüléséhez.

Örömteli, hogy már most, egy hónappal a konferencia előtt immár kilenc magyar város jelezte részvételét az eseményen. A regisztráció ugyanakkor még nem zárult le, a pályázat minden magyar város előtt nyitva áll. A sajtótájékoztatónak az is célja, hogy minél több magyar várost ösztönözzön a jelentkezésre, ezért a szakmai tájékoztatás lehetőségét szívből kínáljuk mindannyiuknak.

A kulturális kormányzat a következő években is kezdeményező szerepet játszik a szakmai felkészülésben. Hamarosan elindul a kormányzati EKF-honlap, amelyen folyamatosan frissülő hasznos információk, gyakran ismételt kérdések, a pályázati menetrend, háttérirodalom és aktuális hírek, érdekességek olvashatóak majd.

Dr. Páva Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, hogy Pécs számára öröm a konferencia megrendezése, és a város vezetése és kulturális szakemberei szívesen adják át 12-13 éves EKF-tapasztalatukat (a pályázat gondolatának megszületésétől a pályázaton át az évadig és az azt követő további lépésekig).

DSCN5873__ (1)

Pécs ma nemcsak alkalmas egy igen magas szakmai színvonalat képviselő nemzetközi EKF-konferencia megszervezésére, hanem – részben épp az EKF-nek köszönhetően – rendelkezik azokkal a nemzetközi kapcsolatokkal, része-tagja azoknak az európai hálózatoknak, amelyek segítségével el is tudja hozni a városba egy-egy szakterület, művészeti vagy tudományág legnagyobbjait.

Dr. Méhes Márton, a konferencia szakmai vezetője a májusi rendezvény struktúráját vázolta. A konferencia első szakmai napja nemzetközi témájú, a második pedig célzottan a 2023-ra pályázni készülő magyar városok tájékoztatását szolgálja. Ugyanakkor természetesen mindkét napnak fő célcsoportja a magyar városok köre, amelyek Pécsett konkrét tájékoztatást is kapnak a pályázati menetrendről, a tennivalókról és a legfontosabb dokumentumokról. Ezek az információk és dokumentumok egyébként – csakúgy, mint a konferencia és a jövőbeni szakmai fórumok anyagai is – mind elérhetőek lesznek a kormányzati EKF-honlapon.

Fontos tudatosítani, hogy a pécsi konferencián részt vevő szakemberek az európai kulturális élet elismert képviselői, akik ritkán hallhatóak-láthatóak ilyen létszámban, egyszerre, egy helyen. Ezért minden magyar városnak és érdeklődőnek ajánlott, hogy éljen a kivételes lehetőséggel.