Régészeti: lefújhatják a rekonstrukciót

A megyei önkormányzat a projektet nem tudja megvalósítani, lévén nem vállalható terhet jelent az önkormányzat költségvetése számára – áll abban a tervezetben, melyet Horváth Zoltán elnök nyújt be a Baranya Megyei Közgyűlés következő ülésére a Régészeti Múzeum rekonstrukcióját célzó program megszüntetése kapcsán.

hirdetés

A Baranya Megyei Önkormányzatnak a költségvetési koncepció elkészülte idején, decemberben tervezett 2,3 milliárdos költségvetési hiányt kell 900 millió forinttal lefaragnia, hiszen a 2011-es költségvetésben 1,4 milliárdos hiánnyal számolna a megyei vezetés.

Az ehhez szükséges megszorítások a kulturális intézményeken, a szociális ágazaton kívül érinteni fogják a még folyamatban lévő fejlesztéseket, így a Régészeti Múzeum rekonstrukcióját is.

A következő, február 22-i közgyűlésen a megyei testület elé kerülő, Horváth Zoltán elnök által jegyzett dokumentum e fejlesztési program leállítását kezdeményezné. Ismeretes, az EGT és a Norvég Finanszírozási Program pályázatán elnyert támogatásról 2009 júniusában kötötték meg a támogatási szerződést.

A tervek szerint kávézót, irodákat, üvegtetős fogadóteret, s restaurátor- és fotóműhelyt is kialakítottak volna az épületben, valamint egy föld alatti kiállítóteret is létrehoztak volna.

Kiderült, hogy az eredeti kalkulációnál százmilliókkal többe kerül az átépítés. A nagyságrendileg 350-400 millió forintos forráshiányt az előzetes piackutatás is alátámasztotta, így az önkormányzat 2010 februárjában a projekt műszaki és pénzügyi tartalmának módosítását kezdeményezte.

A projekt terveit emiatt át is kellett dolgozni, ám ezt nem vállalta az eredeti tervező, így közbeszerzést írtak ki az új kiviteli tervek elkészítésére. A megye a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt kezdeményezte a projekt befejezési határidejének meghosszabbítását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél – erre 2012 áprilisáig kaptak lehetőséget.

Úgy tűnik azonban, hogy hiába kérvényezték a határidő kitolását, hiszen az önkormányzat várhatóan nem lesz képes vállalni a beruházás önrészét.