Rejtélyes kukvalák a Munkácsy utcában

Érdekes, kisméretű fajokkal gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye a napokban. A prágai állatkert ajándékaként fokföldi földimókusok (Xerus inauris), egy pár közönséges kukvala, vagy angol, közismertebb nevén Chuckwalla (Sauromalus ater) és sövényleguánfélék (Sceloporus magister) érkeztek a Munkácsy utcában lévő Akvárium-Terráriumba.

hirdetés

Az Afrikában őshonos mókusféle küllemre hasonlít a mi ürgénkhez, mely a 2015-ös év emlősállata. Az újonnan érkezett három példányból álló „kolónia” az állatkert részlegen lesz elhelyezve a jövőben a szurikáták melletti kifutóban. Jelenleg ők nem láthatók, ellentétben a Chuckwalla párral, akik a párrduckaméleonnal szembeni kifutóban lettek elszállásolva, melyeket a későbbiekben a szintén Észak Amerikából származó sövényleguánokkal fogunk egy kifutóban tartani. Mindkét fajból fiatal példányokat kaptunk, de a méreteket figyelembe véve néhány hónapig az idei szaporulatból származó sövényleguánokat nem tudjuk kitenni a nagy, tágas sivatagi élőhelyet bemutató terráriumunkba.

Kukvala

Mindhárom faj különleges, mert hazai állatkertekben a Chuckwalla kivételével, ami egyedül a Főváros Állat- és Növénykert gyűjteményében szerepel-, csupán Pécsett találhatók.