Rekord mennyiségű növényi hulladékot gyűjtenek be

A BIOKOM Kft. Zöldhulladék-járata immáron 8 éve járja Pécs kertes lakóövezeteit tavasztól kezdve a tél beálltáig, az első havazásig. A lakosság által közkedvelt Zöldhulladék-járat a családi házaknál keletkező ágnyesedéket, fűkaszálékot és falombot gyűjti be térítésmentesen a lakosságtól.

hirdetés

A begyűjtött mennyiség hetente átlagosan 40 tonna körül mozog, de vannak évszaktól függő extrém esetek is, amikor megnő az elszállított növényi hulladék tömege. Ilyen eset fordul elő tavasszal a metszési szezon kezdetekor, vagy ősszel, amikor hirtelen indul meg a lombhullás.

Ezen a héten hétfőn újabb csúcsot döntött a begyűjtött mennyiség, ugyanis csupán egy nap alatt 60 tonna zöldhulladékot helyezett ki a lakosság. Az ilyen kiemelt, jelentős növényi hulladék keletkezéssel járó időszakra jellemző, hogy a járat nem is képes egyedül begyűjteni az összes zöldet, így besegítő, plusz járatot indít el a BIOKOM Kft. abból a célból, hogy az összes érintett területen maradéktalanul el tudja végezni a térítésmentes szolgáltatást.

A járat – az elmúlt években megszokott módon – továbbra is kétheti rendszerességgel közlekedik a kertes lakóterületeken ott, ahol az ilyen jellegű „zöldhulladékok” keletkeznek. A program célja a növényi hulladék elkülönített gyűjtése és szállítása, amely így komposztálásra kerül cégünk Kökényi Komposztáló telepén.

A program óriási előnye, hogy a keletkező zöldhulladékot nem kell a háztartás saját szabványedényébe gyűjteni, így az nem foglalja a helyet a kommunális hulladéktól. Az összegyűjtött növényi maradványok pedig nem a korlátozott befogadóképességű szigetelt lerakóba kerülnek – mint ahogyan a kommunális hulladék -, hanem a komposzttelepre.

FONTOS! A Zöldhulladék-járat számára csak ágnyesedék (max. 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú ágak), fűkaszálék és falomb helyezhető ki úgy, hogy az ágak kévébe kötegelve legyenek, a fűkaszálék, valamint a falomb pedig műanyag zsákba kerüljön.

Amennyiben a hulladék közé kommunális jellegű anyag is kerül, munkatársainknak a kihelyezett növényi részeket nem áll módjukban elszállítani! A zsákolást úgy szabad csak elvégezni, hogy az kibírja a kézi emelést.

A Zöldhulladék-járat azokon a területeken közlekedik 2010-ben is Pécsett, ahol előző évben is járt, tehát nincs változás a menetrendi utcák tekintetében.

Ha sok az avar: LOMBZSÁK

A BIOKOM Kft. – a felmerült igényeknek eleget téve – Pécs területén megszervezte Partnerei számára a jelentős gondot okozó, lehullott falevél elszállítását és kezelését.

Amennyiben az összegyűjtött lomb és a komposztálásra alkalmatlan növényi hulladékok (pl.: parlagfű, diófalevél, vadgesztenye-falevél, fenyőfa-tűlevél, stb.) a speciálisan erre a célra készült, BIOKOM Kft. által árusított és jelzéssel ellátott műanyag zsákokban kerül kihelyezésre a hulladéktároló edények mellé a járatprogram szerinti szállítási napokon, a BIOKOM Kft. a kommunális hulladékkal együtt elszállítja.

A 120 literes, speciális erősségű és méretű, megkülönböztetett jelzésű zsákok társaságunk ügyfélszolgálatán (Pécs, Siklósi út 52.), valamint az Eperfás út 2. sz. alatti raktárában, illetve az üzletkötőknél kaphatók 130 Ft + 25% áfa (163 Ft/db) áron, amely a zsák ára mellett tartalmazza a hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának díját is.

Kérjük, a közterületek tisztaságának megóvása érdekében csak a szállítási napokon helyezzék ki a kizárólag növényi hulladékkal teli zsákokat! Köszönjük!

A zöldjárattal kapcsolatban, illetve bármilyen egyéb lakossági hulladékszállítási ügyben a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálata áll rendelkezésre személyesen, levélben és telefonon (7632 Pécs, Siklósi út 52. Tel.: 72/502-101, 502-111, zöld szám: 80/200-590, ugyfelszolgalat@biokom.hu, www.biokom.hu).

Forrás: Biokom Kft.