Rendet tettek a pályázati rendszerben

Zsúfolásig megtelt a Kodály Központ nagyterme kedden délután az Új Széchenyi Tervről szóló eseményen, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tartott előadást a megjelent vállalkozóknak, érdeklődőknek. Dr. Molnár Ágnes szerint a hazánk számára 2013-ig még rendelkezésre álló kétezer milliárdot elsődlegesen a vállalkozásoknak kell biztosítani.

hirdetés

Az Új Széchenyi Tervet ismertető országjáró körútja keretében érkezett Pécsre a minisztérium államtitkára, s a rendezvényre előzetesen meghívták a vállalkozások képviselőit is, nem is maradt el a fokozott érdeklődés: a 999 fős hangversenyterem minden széke foglalt volt.

A rendezvény házigazdája, Páva Zsolt, Pécs polgármestere rövid köszöntőjében elmondta: hazánk megújulására, a gazdaság rendbetételére sort kell keríteni, az Új Széchenyi Terv ezt a célt szolgálja, a kormány politikája is vállalkozások érdekeit kívánja szolgálni.

Kiemelte: Pécs az átalakulást már két esztendeje megkezdte, de emlékeztetett arra is, hogy a tervben szerepel a kertvárosi elkerülő út megépítése, a vasúti pályaudvar fejlesztése, s a Kodály Központ nemzeti fenntartásba vétele is, mint kiemelt pécsi programok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Molnár Ágnes bevezetőjében megemlítette, hogy az országjáró körútjuk tizennegyedik állomásán járnak, ám ennyien talán sehol nem tisztelték meg jelenlétükkel a programot.

Az Új Széchenyi Tervről szólva elmondta: a kormány új fejlesztéspolitikája szerint a családi, valamint a kis- és középvállalkozásokat kell megerősíteni, s elsődleges cél a munkahelyek megőrzése, illetve a munkahelyteremtés.

Mint mondta, az új fejlesztéspolitikára azért volt szükség, mert korábban széttagolt, pazarló volt a pályázati rendszer, s a vállalkozásokhoz nem jutottak el az uniós források. Éppen ezért lényeges, hogy a 2013-ig hazánk számára rendelkezésre bocsátott nyolcezer milliárdos uniós forrásból még meglévő kétezer milliárdot a vállalkozásokhoz, a gazdasági élet szereplőihez juttassák el.

Kiemelte: mindezt azonban nem lehet ötleteléssel, elaprózott pályázati rendszerrel megvalósítani, hanem csak határozott elképzelések mentén szabad – annak érdekében, hogy például a pécsi fejlesztési stratégia az országossal összeérjen.

A kormány eddigi intézkedései kapcsán elmondta, hogy a pályázati rendszerek, különböző operatív programok esetében eltérőek voltak az eljárásrendek, az ellentmondásokat és párhuzamosságokat azonban felszámolták, rövidítették a pályázatok elbírálásának idejét, s felgyorsították az elnyert források kifizetését. Mindezek mellett 24 jogszabályt megszüntettek, s egy kormányrendeletben szabályozták a támogatási források elosztására vonatkozó passzusokat.

Számos ponton egyszerűsítették a pályázatok benyújtásának adminisztrációját, így például hiánypótlásra mindössze egy alkalommal kerülhet sor, s immár nem csupán nyomtatott formában, hanem elektronikus úton is benyújthatóak a pályázatok.

Elmondta azt is, hogy február 10-én megjelennek az első pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében, s ezzel összesen 1100 milliárd forintra írnak ki tendert. Márciustól már várják is a jelentkezőket az egészségipar, a közlekedésfejlesztés, a tudomány-innováció, a vállalkozásfejlesztés, a zöldgazdaság, a kiemelt közlekedésfejlesztés és a foglalkozatás pályázati tematikájában.

Az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban az www.ujszechenyiterv.hu oldalon, a kormányablakoknál, a kereskedelmi kamarák, valamint a Vállalkozók Országos Szövetségének helyi irodáiban is adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.