Rendkívüli készültség a Dunán

A tegnap esti számítások szerint a Duna-vízrendszer felső részére a tegnapi nap folyamán hullott és az előrejelzett csapadék együttes hatására a folyó ausztriai szakaszain megállt az apadás, sőt kisebb vízszintemelkedések is észlelhetőek, közölte Heid Petra a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezető helyettese.

hirdetés

A hazai, gyorsabb apadású szakaszokon várhatóan csak lelassul a vízszintcsökkenés ennek hatására.

Tegnaptól a Budapest alatti szakaszon is rendkívüli készültséget rendeltek el, az eddigi tetőzések a Pest alatti védvonalakon is Legnagyobb Víz felettiek voltak. Az árhullám Dunaújvárosban 11-én hajnalban 755 cm-el tetőzött.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain Dunaszekcsőn az előrejelzések szerint csütörtökön várható a tetőzés 975 centiméter körüli értékkel.

Mohácson előreláthatóan szintén  csütörtökön tetőzik a folyó 965 centiméter körüli értékkel.

A mohácsi 05.01. számú árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszon június 10-én 12 órától rendkívüli készültségnek megfelelően végzi a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a védelmi munkákat.

Heid Ptera közölte: A figyelőszolgálatot és vízmércék leolvasását 2 óránként végezzük. A kompkikötő árvízvédelmi falban lévő nyílás elzárását vasárnap délután a Vízügyi Igazgatóság elvégezte, továbbá lezárásra került a Sokac-révnél és a csónakháznál található támfalban lévő átjáró is. A többi átjáró lezárására az előre jelzett vízállás értékek figyelembe vételével nem szükséges, ezeket szalaggal zártuk le. Az árvízvédelmi töltés kaszálása a teljes szakaszon elkészült. A védvonalon a mentett oldalon több helyen fakadó vizek jelentek meg, ezeket megjelöltük és figyelemmel kísérjük.

Mohácson a Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi központja mellett árvízvédelmi zsák töltő helyet is kijelöltek. Az előírt mennyiségű homokzsák töltve rendelkezésre áll, ennek egy részét járműre rakva készletezzük, a készenléti személyzet a töltőhelyen tartózkodik. A mohácsi önkormányzat részére átadásra került 3500 darab zsák belterületi védekezés céljából.

Június 11-én nyolc órakor a Mohácsi Állami Vízmércénél a mért vízállás 928 centiméter volt.

A Dunán kialakult árvízvédelmi helyzetre való tekintettel, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól múlt hét folyamán átvezényelt összesen 27 fő továbbra is az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelemvezetése eligazításának megfelelően árvíz-védekezési feladatokat lát el. A mai naptól 4 fő a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére Báta községbe került átvezénylésre és reggel 6 óra óta védekezési munkálatok irányításában vesznek részt.