Rendkívüli ülés ez EU-ban

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze csütörtökre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Földközi-tengeren kialakult helyzet megvitatására – adta hírül az MTI.

hirdetés

Tusk az egyik népszerű mikroblogon jelentette be, hogy csütörtökön Brüsszelben várja az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit, miután vasárnap feltehetően mintegy hétszáz, Afrikából Európába igyekvő menekült veszett a tengerbe, mikor hajójuk felborult, hétfőn pedig újabb hajók kerültek veszélybe menekültekkel a fedélzetükön.
Tusk a tanács sajtószolgálata által közzétett videóüzenetben drámainak nevezte a Földközi-tengeren kialakult helyzetet, s kijelentette: ez így nem mehet tovább.

A volt lengyel miniszterelnök közölte, hogy a csúcstalálkozó célja a legmagasabb szinten megvitatni, mit tehetnek, mit kell tenniük az uniós tagállamoknak és intézményeknek, hogy javítsanak a helyzeten.
“Nem számítok arra, hogy a migrációs probléma gyökerét gyorsan sikerül kezelni, mert ilyen megoldás nem létezik. Ha létezne, már rég alkalmaztuk volna” – húzta alá az Európai Tanács elnöke, tudatva egyúttal: azt viszont elvárja, hogy az Európai Bizottság és az uniós diplomácia, az Európai Külügyi Szolgálat javaslatokat tegyen, hogy milyen azonnali intézkedéseket lehet tenni, a tagállamok pedig azonnal tegyék meg az ehhez szükséges hozzájárulásokat.

Donald Tusk szerint a következő kérdésekre kell választ találni: hogyan lehet megállítani az embercsempészeket, “akik cinikus módon azon nyerészkednek, hogy a menekültek életét veszélynek teszik ki”, hogyan lehet fokozni a bajba jutottak megmentésére irányuló erőfeszítéseket, hogyan lehet segíteni a leginkább érintett uniós tagállamoknak, és hogyan lehet fokozni az együttműködést a kiindulási és a tranzitországokkal.
“Ez nem csak a déli szomszédság országait, hanem egész Európát érinti. Ezért kell lépnünk, méghozzá most azonnal” – hangsúlyozta videoüzenete végén az Európai Tanács elnöke.