Közgyűlés: igen a közmeghallgatásra

Mindössze két napirendi ponttal tartottak rendkívüli közgyűlést csütörtökön a városházán az MSZP frakció kérésére. A szocialisták a közoktatási és szociális intézmények működésének átszervezése kapcsán szerettek volna közmeghallgatást kezdeményezni, s a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának visszaállítását szerették volna elérni.

hirdetés

A szocialisták azért kezdeményezték az ülést, hogy a közeljövőben megvalósuló átszervezések előtt tartson közmeghallgatást a város, s egyúttal biztosítsa a közalkalmazottaknak a legtöbb városban már korábban megvont cafeteria-juttatásokat.

Napirend előtt Schmuck Roland (MSZP) tett fel kérdéseket a Pécsi Közlekedési Zrt. háza táján történtekkel kapcsolatban. Páva Zsolt válaszában azt mondta, veszélybe került a közösségi közlekedés, folyamatosan probléma volt a buszjáratokkal, kaotikus állapotok uralkodtak a dolgozók között, s elmaradt a járművek karbantartása is. Mindez vezetett ahhoz a lépéshez, hogy a város visszavette a buszközlekedés menedzselését a Mecsekbusztól. Elmondta: a helyzet stabilizálódott, s optimista a jövőt illetően is.

Frissítve (9:31)

Nyőgéri Lajos (MSZP) előterjesztőként elmondta, ahogy a korábbi években ez bevett technika volt, ismét azt szeretnék elérni, hogy demokratikus keretek között, közmeghallgatás után döntenének a közoktatás és a szociális intézményrendszer átszervezése előtt. Az eseményt április 20-án, a jövő heti rendes közgyűlés előtti napon tartanák meg a Szivárvány Gyermekházban.

Gyimesi Gábor (Jobbik) egyetértett a közmeghallgatás időpontjának kitűzésével. Kővári János (ÖPE) szintén egyetértett a találkozó összehívásával, de megjegyezte: a szocialista városvezetés idején többször is kezdeményeztek hasonló eseményt, ám erre többször nem kaptak lehetőséget. A tubesi radar kapcsán például csak aláírások ezrei után volt erre hajlandó az akkori vezetés.

Frissítve (9:51)

Moór Eszter népjóléti bizottsági elnök (Fidesz-KDNP) elmondta: a szociális szférában hatalmas hiánnyal találkoztak, ezért láttak hozzá ősszel a rendszer átalakításához. Hozzátette: a jelenlegi finanszírozás mellett mindenképpen be kellett avatkozniuk, s igyekezték ezt a lehető legkíméletesebb módon, minden szempont figyelembe vétele mellett megtenni. Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, ők is támogatják a közmeghallgatás összehívását.

Frissítve (10:08)

Páva Zsolt polgármester azt mondta, nem zárkóztak el soha, s most sem zárkóznak el a városvezetők a közmeghallgatás elől. Hozzátette: mindezt írásban kérték pedagógusok, dolgozók. Azt kérte, hogy az eseményt április 21-én, csütörtökön a közgyűlés előtt 9 és 11 óra között tartsák meg a városházán. Nyőgéri Lajos ragaszkodott a közgyűlés előtti naphoz, mert a pedagógusok csütörtökön délelőtt dolgoznak, mondta. Mint kiderült, tavaszi szünet lesz azon a héten, ezért Nyőgéri második körben a kétórás időtartamot nevezte rövidnek, ezért kérte az esemény szerdai megrendezését.

A közgyűlés többsége végül a polgármester javaslatát támogatta, azaz április 21-én 9 és 11 óra között lesz közmeghallgatás a városháza dísztermében a közoktatási és szociális intézmények működésének átszervezése kapcsán.

Frissítve (10:20)

Nyőgéri Lajos a második napirendi pont előterjesztőjeként elmondta: vissza kell állítani a közalkalmazottak béren kívüli juttatását. A havi 6500 forintos elvonással egyenértékű lépés szerinte komoly problémákat jelent többek között a pedagógusoknak is, akiket ráadásul a személyi jövedelemadóból eredő bércsökkenés is hátrányosan ért. Nyőgéri azt kezdeményezte, hogy visszamenőleges hatállyal, január 1-től állítsák vissza a cafeteria-juttatásokat. Meixner András (MSZP) méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte a megvonást, ezért – tette hozzá – mielőbb vissza kell állítani a korábbi rendszert; bizonyosan lesz rá forrás, mondta.

Trombitás Károly a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a város a legnehezebb helyzetben lévőket segíti. A százezer forint alatt kereső tanárok kompenzációt kapnak, s fizetésemeléssel pótolták a kieső cafeteria-juttatást. Ez ráadásul, mint mondta, beleszámít a fizetésbe, a nyugdíjba, a táppénzbe. Ezek az emberek átlagosan 8500 forintot kapnak, azaz több pénzük marad, mintha béren kívüli juttatást nyújtanának számukra.

Frissítve (10:53)

Trombitás Károly azt mondta, az utóbbi tizenkét év elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyszerűen fenntarthatatlan a korábbi rendszer. Utalt az összesen több mint ötmilliárd forintot felemésztő Expo Center és a reptér fejlesztésének ügyeire. Hozzátette: a város még a 2030-as években is azokat a hiteleket fogja nyögni, amelyet a szocialista városvezetés idején vettek fel.

A közgyűlés hat igen, tizenhat nem mellett nem fogadta el a napirendi javaslatot és befejezte munkáját.