Rengeteg embert harapnak meg Pécsen a kutyák

Norman, a 55th Security Forces Squadron military working dog, waits to be unleashed and go after his target during training April 17. The Offutt K-9 unit performs regular training to maximize the dogs effectiveness in the field. (U.S. Air Force Photo by Josh Plueger)

Túl sok a kutyatámadás Pécsen, a polgármesteri hivatal a lakosság közreműködését kéri.

hirdetés

Rengeteg postást, kézbesítőt támadtak meg Pécsen a kutyák, ezért az önkormányzat külön felhívja a figyelmet az amúgy is betartandó szabályokra.

Horváth Endre, a hatósági főosztály vezetője közölte: a gazdák kötelesek az állatok biztonságos elhelyezéséről gondoskodni, de meg kell akadályozniuk azt is, hogy elszökjenek, az emberek testi épségét veszélyeztessék, kárt tegyenek másik állatban.

Az állatokat – kivéve a kutyafuttatókat – csak pórázon lehet sétáltatni belterület, ráadásul ezt csak olyan emberre lehet bízni, aki valóban irányítani is tudja az ebet, főleg, ha valami baj történik. Szájkosár pedig igenis kötelező az agresszív állatoknak.

Az osztályvezető arra is kitért, hogy aki nem tartja be a szabályokat és az állat sérülést okoz, komoly szankciókra számíthat.

Sajtóközlemény:

“A Magyar Posta Zrt. egyetemes postai szolgáltató kézbesítőit ért nagyarányú sérülésekre tekintettel felhívjuk a városban kutyákat tartók figyelmét, hogy – az állatok védelméről szóló törvény és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet alapján – kötelesek állataik megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, valamint szökésének megakadályozásáról gondoskodni; továbbá a kerítést oly módon kell kialakítaniuk, hogy az megakadályozza az állat kiszabadulását és mások testi épségének veszélyeztetését.

Az állatok tartása során általánosságban is ügyelni kell arra, hogy az ne veszélyeztethesse más állat, illetve az ember biztonságát.

Emlékeztetjük még az ebtartókat, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – eb csak pórázon, olyan személy által vezethető, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Az eb jellemzően agresszív magatartásának ismeretében a szájkosár használata kötelező.

Egyben figyelmeztetjük az ebtartókat, hogy kutya által okozott sérülés esetén számos jogkövetkezménnyel kell szembe nézniük.

Magánterületen történt, vagy onnan kifejtett támadás esetén állatvédelmi bírsággal kell sújtani az ebtartót, továbbá szigorúbb tartási feltételeket is elő lehet írni, végső esetben pedig egyedileg veszélyessé nyilvánítható az állat, ami igen szigorú tartási szabályok alkalmazását eredményezi.

Közterületen, szabadon engedett eb általi támadás esetén – a fentiek mellett – az ebtartó szabálysértési felelősségre vonására is sor kerül!

A fentiekre tekintettel kérjük az ebtartókat, hogy fokozottan figyeljenek kutyáikra, a személyi sérülések megelőzése céljából!

Pécs, 2015. október 12.

dr. Horváth Endre
a Hatósági Főosztály vezetője