Rengeteg új műszer került a Klinikai Központba

Hatvan különféle új orvosi berendezést vásárolt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja mintegy 2,2 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásával. A főként a műtéti szakmákat és a diagnosztikát érintő fejlesztésben tizenegy klinika és kórházi részleg vesz részt.

hirdetés

A PTE Klinikai Központja az egész Dunántúl egyik legnagyobb és legkorszerűbb egészségügyi intézménye, amely több százezer ember egészségügyi ellátásáról gondoskodik. Szerepkörénél fogva a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatást kell nyújtania a régió betegeinek. Ennek a kötelezettségnek a teljesítéséhez azonban korszerű infrastruktúrára és fejlett műszerparkra van szükség.

Egy új projektnek köszönhetően a Klinikai Központ 2,2 milliárd forintnyi európai uniós pénzt fordíthatott az elmúlt időszakban az intézmények műszerellátottságának javítására. Az orvosszakmai szempontok alapján kiválasztott és megvásárolt berendezések összesen tizenegy klinika és kórházi részleg állományába kerülnek. Részben meglévő, de mára már elavult eszközöket váltanak ki, részben pedig hiánypótló jellegűek.

Hatvan különféle orvosi berendezésből összesen 87 darabot vásárol az egyetem. A legnagyobb tétel egy több mint 420 milliós úgynevezett DSA-berendezés, amely az Idegsebészeti Klinikán fogja háromdimenziós képalkotással segíteni az érbetegségek diagnosztikáját és kezelését. Hasonló nagyságrendbe, 400 millió feletti összegbe került a Radiológiai Klinika új MR-készüléke. A daganatos betegségek azonosításában és kezelésében egyre nagyobb szerephez jutó, a jelenleg elérhető legpontosabb képalkotó eszköz eddig hiányzott a PTE állományából.

Érdemes kiemelni a Szívgyógyászati Klinikán egy elöregedett gépet felváltó Biplane hemodinamikai röntgent is, ami a korábbinál stabilabbá és jobb színvonalúvá teszi a kiemelt haláloknak számító szívbetegségek kezelését.

Az említetteken túl a fej- és nyaksebészeti szakmák, a Bőrgyógyászati, a Gyermekgyógyászati, a Szülészeti és Nőgyógyászati, valamint az Urológiai Klinikák és a Központi Sterilizáló vesz részt a fejlesztési programban. A beszerzett eszközök többsége sebészeti jellegű: laparoszkópiás szettek, műtéti ultrahangok, vágókészülékek és kéziműszerek. Az újdonságokat folyamatosan veszik használatban az érintett klinikák orvosai.