Repcetáblákat semmisítettek meg Baranyában, veszélyesek voltak a méhekre

A helyi méhészek jelzésére több repcetáblából vettek mintát a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, a növények kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre. Komoly szabálytalanságokat tártak fel, mely miatt szükség volt a baranyai táblák felszámolására – olvasható a Nébih honlapján.

hirdetés
Uránia Mozi

A laboratóriumi eredmények és kockázatbecslések alapján öt esetben kellett elrendelni a növények megsemmisítését, hogy megvédhessék a hasznos kis állatokat.

Mint írja a Nébih,

a kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg.

A beporzó rovarok védelme az élelmiszerlánc-biztonság szempontjából kiemelten fontos feladat. 2012 óta rendszeresen vizsgálják a virágzó kultúrákat. A közös akciók célja, hogy kiszűrjék a méhekre kockázatot jelentő, szabálytalanul kezelt növénykultúrákat, mint amilyeneket most Baranyában is találtak.

Évente 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat.

A Nébih hangsúlyozza: ha szabályosan, a növényvédő szerek címkéjén előírtaknak megfelelően végzik a növényvédelmi tevékenységet, az nem jelent kockázatot a házi méhekre és a vadon élő beporzókra.

Szerencsére a termelők többsége betartja ezeket az előírásokat, és így nem veszélyeztetik a méhek életét.


A Telex a történethez hozzáteszi, az elmúlt években tömegesen pusztulnak a rovarok, világszerte egy-két százalékuk tűnik el évről évre, melynek hátterében az újabb növényvédő szerek állhatnak.

Kiemelt képünk illusztráció.