Republikon: Az emberek többsége közvetlen államfőválasztást szeretne

A Republikon Intézet januári kutatásából kiderült, hogy a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért szövetség támogatottsága jelenleg megegyezik, és ha most lennének a választások, sem a Kétfarkú Kutyapárt, sem a Mi Hazánk nem kerülne be a parlamentbe. A Telexen közölt kutatási eredmények azt is elárulják, hogy Novák Katalint, a Fidesz államfő-jelöltjét kevesebben kedvelik, mint ahányan nem.

A szokásos pártreferencia-mérés mellett ezúttal a Republikon mást is kérdezett az 1000 fős mintán végzett, reprezentatív kutatása során, mivel a közelmúlt egyik legfontosabb híre az volt, hogy a hamarosan leköszönő Áder János helyére Novák Katalint tervezi államfővé választani a kormánypárti parlamenti többség.

Kiderült például, hogy a válaszadók döntő többége, 60 százaléka azt tartaná helyesnek, ha Magyarországon közvetlenül választanák az emberek a köztársasági elnököt, és csak 32 százalék szerint jó az, hogy a parlamentben szavazzák meg az államfőt.

Az Áder váltó Novák Katalin népszerűségét is megmérte a Republikon, és arra az eredményre jutott, hogy a fideszes politikust ismerők 54 százaléka nem kedveli őt.

A pártok népszerűségét vizsgáló adatok kis változást mutatnak az előző hónap eredményeihez képest. A teljes népesség körében egy százalékponttal (41-40) jobban áll a Fidesz-KDNP mint az egyesült ellenzék, azonban a biztosan szavazó pártválasztók között fej fej mellett áll a két nagy politikai tömb, egyaránt 47 százalékkal. Fontos megjegyezni, hogy ezek a „különbségek” bőven hibahatáron belüli értékek.

A Republikon januári kutatása szerint jelenleg a két kisebb, külön induló párt (MKKP, Mi Hazánk) sem éri el a parlamenti bejutási küszöböt. A biztos pártválasztók körében a kutyapárt és Toroczkai László formációja is 3-3 százalékon áll.