Narancs-riasztás: havazás, ónos eső jön!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-Dunántúli Regionális Központjától kapott tájékoztatás szerint december 1-én, hajnalban a régióban havazás kezdődik, amelyet a nap folyamán ónos eső vált fel. A hőmérséklet emelkedésével és a folytatódó esőzés miatt a lehullott hó jelentős része várhatóan elolvad.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható időjárási jelenségek miatt szerdára narancs riasztás adott ki a dél-dunántúli régió területére.

A Pécs Holding Zrt. megrendelte a síkosságmentesítést, a szükséges munkaerő, valamint a gépek, berendezések és szóróanyagok a munka elvégzéséhez rendelkezésre állnak.

A pécsi Polgármesteri Hivatal arra hívja fel az autósok és a lakosság figyelmét, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, valamint a saját tulajdonú ingatlanoknál gondoskodjanak a csúszásmentes járófelületekről.

Frissítve (szerda, 09:46)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóközleménye:

“Az ónos eső nagyban nehezíti a közutak síkosságmentesítését

Narancsriasztást adott ki a Dunántúl nagy részére és a dél-keleti országrészre a reggeli órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának reggel 7 órai jelentése alapján Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havazik, havas eső esik, illetve szállingózik a hó, latyakosak, vizesek és nedvesek az utak. Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, valamint Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében havas és hókásás a burkolat. Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, itt több szakaszon kell jegesedésre számítani. A meteorológiai előrejelzések alapján szerda éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centiméter, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az megolvasztaná. Éppen ezért az ónos esővel keletkező jegesedéssel a társaság síkosságmentesítő járművei is lassabban bánnak el, mint a hóval. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak. Ugyanakkor a rendkívül energia és időigényes munkák miatt a társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos esővel érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról. Az érdeklődők friss információkat a társaság Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-as telefonszámon, de kereshetik a társaság megyei ügyeleteit is, amelyek elérhetősége megtalálható a www.kozut.hu internetes oldalon.

Ha valaki elakadna járművével a havazás, esetleg az ónos eső miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon.”