Rókák portyáznak Pécs belvárosában

Olvasóink jelzései szerint egyre több róka bóklászik mecsekoldali utcákban, de a város központjában, a Széchenyi téren is találkoztak már a vörös ragadozóval. Az erdő lakói már megszokták az embereket, s elsősorban élelemért térnek be a városbaAz állatokban kutyára és emberre is átterjedni képes róka-galandféreg tenyészhet, ami rendkívül súlyos betegséget okozhat.

hirdetés


A hidegebb időjárás beköszönte óta egyre több rókát látni a Pécsett, s elsősorban a város északi utcáiban említették olvasóink, de megesett már, hogy belvárosi óvoda udvarán láttak állatot. Elsősorban az éjjeli órákban fordulnak elő, de az erdősebb részeken, a Mecsekoldalban fényes nappal is láttak már példányokat.

Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója szerint nemcsak rókát, de aranysakált, szarvast, őzet és vaddisznót is észleltek már a városban,  de a róka urbanizálódott a legnagyobb mértékben. Mint mondta, mivel a rókák generációk óta a város környékén élnek, s egy rendkívül jól alkalmazkodó fajról van szó, egyre szívesebben tesznek látogatást a település központjába is.

Elterjedésének az is oka, mondta, hogy nincs természetes ellensége, az ember pedig a halálos kórtól, a veszettségtől is időről időre megmenti, így szaporodásának szinte nincs is gátja. Hozzátette: tíz-húsz évvel ezelőtt az állat elszigetelt populációkban élt, mára azonban  hazánk teljes területe természetes élőhelyének számít.

A róka nem veszélyes, de testében kutyára és emberre is átterjedni képes róka-galandféreg tenyészhet, ami rendkívül súlyos betegséget okozhat.  Éppen ezért figyelmeztetnek  a szakemberek a háziállatok rendszeres féregtelenítésére, a kutyapiszok eltakarítására, különösen ügyelni kell a gyermekekre azon játszótereken is, ahova az állatok is bemehetnek.

A gyepmesteri feladatokat január óta ellátó Pécsi Közterület- felügyelet vezetője, Schranz Richárd szerint is a vadállatok az utóbbi időben egyre bátrabbá váltak, s rendszeresen jelennek meg a külvárosokban; ezzel együtt volt már, hogy a városközpontban, a Széchenyi téren is mászkált róka a hajnali órákban.

Mint mondta, az ember elvette az állat élőhelyét azzal, hogy beépítette a város feletti erdős részeket, így nem lepődhetünk meg a jelenségen. A vadállatok Pécsre “költözésének” másik oka, hogy hozzászoktak az emberhez, aki nem háborgatja őket, ráadásul szemetelésével még táplálékot is biztosít számára; „szinte magához édesgeti a rókát”.

Schranz Richárd azt mondta, több esetben lakossági kérésre helyeztek már ki rókacsapdát a városban idén, s öt esetben be is fogtak egy adott területre vissza-visszajáró ravaszdit. Mint mondta, ha valakinek a lakókörnyezetében rendszeresen előfordul az állat érdemes közvetlenül a felügyeletet keresni a 72/224-171-es telefonszámon.