Rokkanthelyek: nemcsak ciki, de bűn is

Egy uralkodó rossz beidegződéssel, szemlélettel szakítana az az országos kampány, amely az önkormányzat, valamint civilek együttműködésével indult el kedden Pécsen. A város jószolgálati nagykövetével és a város arcával is megtámogatott kezdeményezéssel a rokkantak részére fenntartott parkolók szabadon hagyására ösztönöznék az azokat ma elfoglaló autósokat.

hirdetés

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, júniustól „Ciki, ha jogosulatlanul ide állsz!” címmel országos kampányba kezdett az önkormányzattal, Weisz Fannival, Pécs arcával és az egyik kereskedelmi csatorna műsorának csapatával együttműködve Vujity Tvrtko, Pécs jószolgálati nagykövete. Azt szeretnék elérni, hogy a rokkantakon kívül ne foglalja el más a mozgásukban korlátozottak számára kijelölt parkolóhelyeket.

A kampányt hivatalosan június 5-én nyitották meg a Széchenyi tér északkeleti oldalán azzal, hogy a civilek, a televízió csapata és a polgármester visszafestették a lekopott burkolati jelet a bíróság előtti rokkantparkolóra. Ezzel szimbolikusan „visszaadták” a helyet a fogyatékkal élőknek, egyúttal egy elvárást is megfogalmaztak az autósoknak: ideje nekik is visszaadniuk a helyeket, s ideje tiszteletben tartaniuk az elesettek jogait.

Páva Zsolt polgármester azt mondta, Pécs örömmel csatlakozott a civil kezdeményezéshez, hiszen szerinte pusztán a tiltásokkal, a szigorral nem lehet igazi sikereket elérni. Említést tett róla: bár a pécsi rendőrség és a közterület-felügyelet rendszeresen tart akciókat, a legjobb megoldás, ha a fejekben tesznek rendet. Éppen ezért üdvözölte, hogy az országos televízió a jövőben riportokban számol be, hogy lustaság vagy sietség miatt milyen nehézségeket okoznak az autósok a mozgásukban korlátozottaknak.

Vujity Tvrtko elmondta: céljuk, hogy az emberek visszaadják rászoruló honfitársaink elvett parkolóhelyeit, mert ami nekünk plusz két méter, az nekik hosszú küzdelem lehet”. Weisz Fanni, Pécs arca felhívta rá a figyelmet: egyesek gondolkodását át kell alakítani, ehhez pedig szükség van a közösség fellépésére.

Napi eset, hogy bírságolnak

A helyi problémák kapcsán megkerestük a Pécsi Rendőrkapitányságot, ám azt nem sikerült megtudnunk, hogy év eleje óta hány esetben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak rokkanthelyek jogosulatlan elfoglalása miatt.

Schranz Richárd, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője lapunknak azt mondta, napi munkát jelent kollégáinak, hogy a helyeket jogosulatlanul elfoglaló autókat ellenőriznek, s bírságolják a sofőröket. A felügyelők rendszeresen megfordulnak Pécs peremkerületein is, így gyakran ellenőriznek a hipermarketek, diszkontáruházak parkolóiban is, hiszen ezeken a helyszíneken sűrűn megesik, hogy lustaság miatt egészségesek foglalják el a bejárathoz közeli helyeket.

Kollár Lajos, a pécsi Klinikai Központ főigazgatója arról számolt be, a 400 ágyasnál előfordul, hogy jogosulatlanul használják a helyeket.

Akár 150 ezer is lehet a bírság

A közteresek akár 30 ezer forintos büntetéssel is sújthatják a rokkantak számára fenntartott parkolókat jogosulatlanul használókat; s a felügyelők minden hónapban össze is akadnak olyanokkal, akik fittyet hánynak a szabályokra – mondta Schranz Richárd.

A rendőrség 5 és 50 ezer forinttal büntet a helyszínen, ismételt elkövetés esetén pedig akár 70 ezer is lehet a tarifa. Ha szabálysértési eljárás indul, 150 ezer forint lehet a bírság, az autóst pedig a járművezetéstől is eltilthatják.