Romváry Ferenc kapta a Tüke-díjat

Romváry Ferenc, művészettörténész vehette át a Tüke-díjat a pécsi bazilikában hétfőn este. Az elismerést a Mayer Mihály által celebrált ünnepi szentmise után nyújtotta át Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke.

hirdetés

Romváry Ferenc a díj átvétele után a beszédében megköszönte az elismerést és kihangsúlyozta, hogy külön megtiszteltetésnek érzi, hogy a fél évszázados, pécsi munkáját maga a pécsiek ismerték el.

Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke a katedrán felidézte az alapítvány és a díj múltját és azt, amikor felkérték erre a tisztségre.

– Akkor nem voltam biztos abban, hogy ekkora sikere lesz a Tüke-díjnak, de ha egy ilyen esemény szentmisével kezdődik és mára már kétezer pécsit mozgat meg, akkor mondhatjuk, a Tüke-díj sikeres.

Idén nemcsak Tüke-díjat, hanem Tüke érmeket is osztottak. Az alapítvány azért döntött – a díj mellett – az érem kiadásáról is, mert 2013-ban a szervezet 15 éves jubileumát, a Tüke-díj pedig 10 éves évfordulóját ünnepli.

Romváry Ferenc még a hatvanas évek elején doktorált, újkori művészettörténeti témában. Utána sorra kapta elismeréseit: 1970-ben a Szocialista Kultúráért, 1994-ben Pro Civitate Pécs, majd 1996-ban Munkácsy-díjat ítéletek neki. Romváry nevéhez kötődik a pécsi Modern Magyar Képtár fejlesztése, így a múzeumutca kialakítása is. A rendezvények szervezése sem állt messze tőle, mintegy száz hazai és külföldi kiállítás írható az ő nevére. Emellett mintegy 50 katalógust szerkesztett, és körülbelül száz tanulmányt írt.

A most is Habsburg György főherceg, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke által átadott díjat azoknak ítélik oda a pécsiek szavazatai alapján, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak. Az elismerést 2004 óta osztják ki.

1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta a Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. Pécs szabad királyi rangra való emelésének napjára emlékezve nyújtják át e napon a díjat. 

hirdetés