Rontott a Fidesz

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint kismértékben erősödött a választói aktivitás novemberben: míg a biztos szavazók aránya nőtt, a pártpreferencia nélkülieké csökkent.

hirdetés

A közvélemény- és piackutató cég november 8. és 12. között végzett reprezentatív felmérésének eredményét a HVG közölte csütörtöki számában. Azoknak a válaszadóknak az aránya, akik egy közeljövőben tartandó választáson biztosan elmennének szavazni, az előző havi 51-ről 52 százalékra nőtt. Emellett szintén egy százalékpontot változott az év tizedik hónapja óta a pártot választani nem tudók aránya: 30-ról 29 százalékra csökkent; ez az arány három év után először van ismét 30 százalék alatt – írták.

A jelenleg az összes választópolgár 44 százalékát kitevő, pártot választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz egy hónapon belül négy százalékpontot veszített támogatottságából, ám még így is a képzeletbeli voksok csaknem felét, 48 százalékát kapná. Ugyanebben a választói körben az MSZP támogatottsága 21 százalékon stagnál, míg a Jobbik szavazóinak aránya az októberi megingás (13 százalék) után 16 százalékra emelkedett.

A hetilap írása szerint az Együtt-PM támogatottsága már fél éve csökkenő tendenciát mutat; ebbe illeszkedik a biztos pártválasztók körében tapasztalható egy százalékpontos vesztesége (hétről hat százalékra) az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. Ugyanakkor Bajnai Gordonnak, a pártszövetség vezetőjének népszerűsége öt százalékponttal emelkedett az előző havi 32 százalékról – olvasható a cikkben.

A biztos pártválasztók körében az LMP támogatottsága egy százalékponttal (kettőről három százalékra), a Gyurcsány Ferenc vezette DK-é pedig két százalékponttal (négyről hat százalékra) emelkedett.

 • nyögéryke

  Annak örülnék ha nem az eddigiek, hanem teljesen uj, szakértelemmel rendelkező keresztény MAGYAROK nyernék a jövő évi választást, és nem a legnagyobb hazudozó!!!

 • Másik

  Pont ma reggel néztem a Tárki kutatást, ott meg azt mondták, hogy minden korcsoportban vezet a Fidesz, meggyőző fölénnyel.

  És akkor még hátravan a DK-MSZP harakiri a következő hónapokban, Feri ámokfutásával 🙂

 • Hann Medián Endre

  “A drága jó Hann Medián Endre hosszú évekig SZDSZ OT tagként kutatta függetlenül a közvéleményt, próbálta nem is csekély eredménnyel alakítani azt, lett az elmúlt húsz évünk egyik legnagyobb és legtöbbet kereső túlélője, aki lelkesedéséből és szakmaiságából semmit nem veszítve manapság hol a Bajnait, hol a DK-t méri a pillanatnyi haladó értelmiségi igény szerint.”

  A medián közvélemény kutatásai általában nagyban eltérnek a többi kutató eredményétől és még nagyobb arányban térnek el a valóságtól!