Röpködtek a nyuszik és játékok

Plüss nyuszik, játék babák és könyvek cseréltek gazdát csütörtökön reggel a Kovács Béla Általános Iskolában. Az úgynevezett ökokarácsonyra minden kisgyerek elvihette a megunt, de még jó állapotú játékát, hogy aztán kicserélje azt egy másik diák által hozott plüss állatkára vagy könyvre. A gyerekek imádták.

hirdetés

A pedagógusok arra kérték a gyerekeket, hogy gyűjtsék össze és hozzák el magukkal megunt, de még jó állapotú játékaikat. A cél az volt, hogy emlékeztessék a diákokat arra, hogy ami nekik nem kell, az még mások számára értékes lehet.

Eleinte kicsit bátortalanul, de aztán egyre nagyobb lelkesedéssel válogattak egymás holmijai között az általános iskolások. A gyerekek hamar belemelegedtek a cserélgetésbe és kis idő múlva a pécsi Vásárcsarnok hangulata uralkodott el az aulában.

A csere-bere piacon az is nagyon hamar kiderült, hogy egyes gyerekeknek igen jó üzleti érzékük van.

– Én hoztam egy ilyen visszaverőfényes karkötőt, és cseréltem azt két cukorka jellegűre, utána egyik barátom meg elcserélte velem egy könyvre – mondta a tíz esztendős Csurgó Ferenc.

Az ötlet alapgondolata az újra hasznosítás volt, az, hogy a kicsik megtanulják, egy-egy megunt játék másnak még örömet szerezhet.

– Mi sokat foglalkoztunk már harmadikba is, most negyedikbe is az újrahasznosítással, bármilyen területe. Ami jó, miért ne adhatnánk tovább, miért ne okozhatnánk örömet. Tehát ennek a jegyében született meg a program – Ladocsi Erzsébet, a Kovács Béla Általános Iskola tanítója.

[frame] Egy átlagos magyar család 20-25 ezer forintot költ karácsonyra – derült ki egy országos felmérésből, amit az Országos Kereskedelmi Szövetség készített. Többen pedig hitelt vesznek fel csak azért, hogy ki tudják fizetni a lapos tévét vagy éppen az okos telefont. Ezért nem árt, minél előbb megtanítani a gyerekeket arra, hogy hogyan gazdálkodhatnak – vélik a tanítók. [/frame]

A  Kovács Béla Általános Iskolában ez volt az első, de biztosan nem az utolsó csere-bere piac. Sőt, a szervezők azt tervezik, hogy felnőttek számára is rendeznek majd hasonló programot.