Rossz kábelt terveztek a Zsolnay-negyedhez

Rossz optikai kábelt terveztek a Zsolnay Kulturális Negyedhez: az ugyanis nem bírta volna el az oktatáshoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz szükséges internetes igénybevételt. Ezért most új vezetéket kell lefektetni, ez a Pécsi Tudományegyetemnek plusz négymillió forintjába kerül.

hirdetés

A Basamalom utca átvágásával kell lefektetni azt az új egyetemi optikai kábelt, amely a Zsolnay-negyedet szolgálja majd ki. A korábbi tervekben szereplő vezeték ugyanis alkalmatlan lett volna az egyetemi igények kiszolgálására. Ezért az intézmény módosítást kért a kivitelezőtől.

A kábelre azért van szükség, mert ezen a nagy sávszélességű kapcsolaton keresztül tudnak csatlakozni az egyetemek nemzetközi informatikai hálózatához is. A kábel védőburkolatát már lefektették a Balokány-sétány építésekor, már csak a Tudásközponttól kell behúzni a vezetéket – mondta a Pécs TV-nek Kukai Tibor, a PTE rektori beruházási szaktanácsadója.

A belső optikai kábelrendszert már kiépítették, az utat felbontani csak a Basamalom utcában kell majd. Az engedélyeztetés még zajlik, s a tervek szerint június végére fejezik be az egyetem négymillió forintjába kerülő munkálatokat.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint nem hibázott senki, nem volt része ugyanis az EKF-beruházásnak  az egyetemi hálózat kiépítése.

Az egyetem intézményegységei egyébként júliustól kezdik a beköltözést az új a Zsolnay Kulturális Negyedbe, az elképzelések szerint a művészeti kar mellett bölcsészettudományi képzések is helyet kapnak az új kulturális centrumban.