Rugalmasabb lenne a gyed

Rugalmas gyed bevezetését javasolja a kormányfő családpolitikai tanácsadója. Révész Máriusz erről kedden az ATV Start című műsorában beszélt.

hirdetés

A fideszes képviselő azt mondta, társadalompolitikai cél, hogy több gyermek szülessen, ezért a népességpolitikai intézkedéscsomag részeként a több gyermeket vállalók esetében különböző kedvezmények bevezetését is javasolják. Két év járulékmentesség járna például azoknak a kismamáknak, akik gyedről mennek vissza dolgozni.

Révész Máriusz komoly problémának nevezte, hogy egyre későbbi életkorban szülik meg a nők első gyermeküket. Ez különösen igaz a felsőoktatási végzettségűekre – tette hozzá. Javaslata szerint a gyed szempontjából az egyetemen töltött időt is munkaviszonynak tekintenék, valamint az egyetemet, főiskolát végzetteknél ezt az időszakot diplomás minimálbérrel vennék figyelembe. A gyermekes egyetemisták számára pedig kollégiumi és lakástámogatási kedvezményeket kellene adni – sorolta a kormányfő tanácsadója.

Egy másik elképzelés szerint az első gyermek születését 228 ezer forinttal támogatnák a mostani 64 ezer forint helyett. Szlovákiában ez az összeg nagyjából ezer euró – mondta Révész Máriusz, célnak nevezve, hogy minden 18 évnél idősebb, gyermeket szülő magyar állampolgár megkapja ezt az összeget.

A javaslatcsomag szerint a jelenleginek a másfél-kétszeresére nőne a szociálpolitikai támogatás, ismertebb nevén szocpol összege. Révész Máriusz tájékoztatása szerint így az a jelenlegi 800 ezer forint helyett 1,6 millió forintról indulna és – a gyermekek számától függően – elérhetné 5,6 millió forintot is.