Saját élelmiszert termelnek Somogyhatvanban a rászorulók

Az önkormányzat saját földjén – közmunkások bevonásával – megtermelt zöldségek mintegy 2000 emberhez jutottak el helyben, illetve a környező településeken. A munkához a vetőmagot és a növényvédő szert az Élelmiszerlavina program keretében a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület biztosította az önkormányzatok számára.
Az Élelmiszerlavina Önkormányzati Pályázatát idén először nyerte el Somogyhatvan. Az adománynak köszönhetően 15 hektár területet vetettek be cukkinivel, burgonyával, babbal, sütőtökkel és csemegekukoricával a helyiek. A földterület megművelésében Tóth Lajos József polgármester személyes irányításával több mint 35 rászoruló vett részt a közmunka program keretében, valamint a munkához számos helyi önkéntes is csatlakozott.

hirdetés

A rendkívül száraz időjárásnak köszönhetően a helyieknek számos kihívással kellett szembenézniük, de a kemény munka meghozta gyümölcsét, és végül szép termésnek örülhetnek a somogyhatvaniak. A cukkini rekordtermést hozott, amelyből eddig mintegy 2000 rászoruló kapott, nemcsak helyben, hanem a környező településeken is.

A csemegekukorica szintén szépen termett: noha a termés mennyiségén és minőségén meglátszott a száraz időjárás, a rászorulók mellett sok helyi lakosnak is jutott. Emellett folyamatosan zajlik a bab betakarítása és burgonyából is jó termésre számítanak. A sütőtök betakarítása az első dér után október folyamán lesz, azonban már most látszik, hogy a megtermelt mennyiség szintén nagyobb annál, mint amit a helyiek fel tudnak használni.

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az Élelmiszerlavina program keretében nemcsak a helyi rászorulóknak, hanem a környező falvakba is tudtunk a saját termelésű élelmiszerből juttatni. A Somogyhatvanban folyó mezőgazdasági programnak hamar híre ment a szomszédos településeken és követendő példaként emlegetik az itt folyó munkát” – mondta el a polgármester, aki egyben a program helyi koordinátora.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy Somogyhatvan ilyen szép eredményt ért el a program, s hogy ehhez a sikerhez mi is hozzájárulhattunk. A faluban megvalósult széleskörű összefogás és munka jól tükrözi a kezdeményezés lényegét: az Élelmiszerlavina célja nemcsak élelmiszert biztosítani a rászorulóknak, hanem olyan ismereteket, tudást átadni, amely hosszú távon segíti a résztvevők életét, megélhetését” – mondta el Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezetője.

Az Élelmiszerlavina Önkormányzati Programját idén második alkalommal hirdette meg a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A Syngenta az idei évben is vetőmagokat és növényvédő szereket adott a résztvevőknek, amelyet helyben, a saját termőföld-területük megművelésére használtak fel a pályázók. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által meghirdetett pályázat iránt idén is nagy volt az érdeklődés, és a program bővítésének köszönhetően a tavalyi 9 helyett 2011-ben 14 pályázó kapott támogatást.