Extrém hideg lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga riasztást adott ki tizenegy megyére, köztük Baranya megyére is. Szerdán gyenge hófúvás alakulhat ki a friss hóval fedett területeken, mely során a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

hirdetés

Csütörtökre szintén sárga riasztás van érvényben az ország déli megyéiben. Az előrejelzések szerint Baranya megyében extrém hideg, – 15 Celsius fok várható.

A rendkívüli hideg időjárás során fagyási sérülések, közlekedési zavarok és kihűléses halálesetek következhetnek be, ezért kérjük a lakosságot, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az egyedül élő személyekre és a gondozásra szoruló emberekre.

Bizonyos időközönként bizonyosodjanak meg a szomszédban élő, esetleg idős személyek épségéről, fokozott figyelemmel kísérjék a fűtési gondokkal küszködő családok, és személyek helyzetét. Ilyen extrém időjárási körülmények között a fűtetlen lakásokban is bekövetkezhetnek fagyási sérülések, vagy kihűlések.

Fokozott óvatossággal közlekedjenek mind gyalogosan, mind gépjárművel! Az utak jegessé, csúszóssá válhatnak, ezért indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, és mindig tankolja tele autóját indulás előtt. A járműben legyen meleg takaró, elemlámpa, élelmiszer és innivaló. A közlekedők számítsanak arra, hogy tartós, és intenzív ónos eső esetén villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a jég súlya alatt.

A háztulajdonosok gondoskodjanak az épületek előtt található járdák csúszásmentesítéséről, megelőzve ezáltal a gyalogosan közlekedő személyek baleseteit, sérüléseit!

Tartós hideg idő esetén fennakadás lehet a közműszolgáltatásokban, ezért szükség esetére készüljön fel egy esetleges áramkimaradásra is! Mindig legyen a háztartásában néhány napra elegendő tartós élelmiszer és gyógyszer.

Ha segítségre van szüksége, vagy rendkívüli helyzetet tapasztal, hívja a 112-es, a 104-es, a 105-ös, vagy a 107-es segélyhívő telefonszámok egyikét!