Se ki, se be senki a Csalagútnál

A MyFerryLink francia komptársaság sztrájkoló munkatársai kedden ismét eltorlaszolták a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagutat. Az Eurostar szuperexpresszeket közlekedtető cég bejelentette, hogy újabb utasításig felfüggesztik a vasúti közlekedést – jelentette az AFP francia hírügynökség.

hirdetés

A tengerészek az alagútban gumiabroncsokat égettek, a csatorna bejáratától nagyjából 300 méterre pedig megpróbálták szétszedni a síneket.

Mintegy húsz rendőrt és tűzoltókat vezényeltek a helyszínre, utóbbiak a sűrű fekete füstöt okozó tüzeket oltották.

A tiltakozók az Eurotunnel csoportra akarnak nyomást gyakorolni, amelynek tulajdonába tartoznak a MyFerrylink által üzemeltetett hajók. A sztrájkolók azért aggódnak, mert az Eurotunnel három hajójából kettőt el akar adni a konkurens DFDS nevű dán vállalatnak.

A múlt héten szerdán mintegy 200 sztrájkoló tengerész torlaszolta el a franciaországi Calais kikötőjét és a Csatorna-alagutat.

Az 1994-ben megnyitott alagutat – amely az angliai Folkestone és a franciaországi Calais között húzódik a La Manche csatorna alatt – a Londont Párizzsal, illetve Brüsszellel és több köztes állomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel haladó személyszállító Eurostar szuperexpresszek, illetve a két part között közlekedő, járműveket is szállító Le Shuttle szerelvények használják. Emellett külön, teherautók szállítására kialakított, konténerszerű vasúti kocsikat vontató szerelvények is közlekednek a brit és a francia parti terminálok között.